Kultūras ziņas

Dmitrijs Krimovs un "Zelta maska"

Kultūras ziņas

Lāčplēša Kara ordenim – 100

Somijas daba laikmetīgajās rotās

Somijas daba laikmetīgajās rotās – izstādē «Mīlestība un kompetence»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šī gada pirmais sniegs sagaidīts Rīgā – mākslas galerijā “Putti”, kur 24. oktobrī atklāj Somijas laikmetīgo rotu mākslinieku Ēro Hintsanena un Čao Sjiaņas Guo dubultizstādi “Mīlestība un kompetence”. Mākslinieku pāris iedvesmu smeļas un rotu valodā apcer Somijas dabas skaistumu – viens to dara caur smalkām detaļām, otrs – raupji un pat mazliet agresīvi.

Ne velti izstādes aprakstā teikts – priecīgā un romantiskā vasara pret skarbo un ilgstošo ziemu.

Sniegā ieputinātas zemenes, tējas tasītes un grāmatas – tādu vizuālo ietērpu Somijas laikmetīgo rotu mākslinieku pāra Ēro Hintsanena un Čao Sjiaņas Guo dubultizstādei Rīgā veidojusi pašmāju māksliniece Sintija Jēkabsone. Viņu esot iedvesmojusi juvelieru kopīgā fotogrāfija sniegā.

Abi mākslinieki laikmetīgo rotu valodā runā par Somijas dabas skaistumu, katrs savā, bet viens otru papildinošā dialektā. Mērķis neesot dabā redzēto imitēt, bet gan redzētajam pievienot savas sajūtas un stāstu.

Laikmetīgo rotu māksliniece Čaosjiaņa Guo (Somija/Taivāna) stāsta: “Uzaugu Taivānas laukos, kur spēlējāmies ar augiem, plūcām ziedus un lasījām savvaļas ogas, bet skolas laikā pārcēlos uz pilsētu. Arī pēc tam galvenokārt dzīvoju lielpilsētās. Kad pārcēlos uz Somiju, kaut kādā veidā no jauna atklāju dabisko vidi un izbaudīju atrašanos dabā. Uzskatu, ka mans rokraksts ir attīstījies Somijā, jo, atgriežoties pie dabas, atsaucu atmiņā bērnības laimes sajūtu un sāku to atveidot arī savos darbos.”

Arī Čao dzīvesbiedra Ēro darbos ir atblāzma no bērnības pieredzes. Viņš rotās Somijas dabu apcer raupjāk, savs iespaids noteikti esot arī vikingu saknēm. Par mākslinieku atšķirīgajiem redzējumiem liecina arī darbu nosaukumi. Čao darbiem devusi tādus nosaukumus kā, piemēram, “Dzirkstošais mežs”, “Saules stari”, savukārt pie Ēro rotām lasāms “Dzeloņu kaklarota”, “Lielais mugurkauls”.

Laikmetīgo rotu mākslinieks Ēro Hintsanens (Somija) atceras: “Bērnībā, kas aizritēja 70. gados, – mežos lasījām akmeņus un žagarus un nesām mājās. Esmu pārliecināts, ka valoda, ko izmantoju rotās, sakņojas tajā. Tobrīd es vēl nezināju, ka kļūšu par mākslinieku, bet tas jau veidoja manu izpratni par formu. Zināju, kas man patīk, kādas formas es redzu un saprotu labāk.”

Izstāde “Mīlestība un kompetence” ir stāsts par abu mākslinieku savstarpējo mīlestību un mīlestību pret šo mākslas izpausmes veidu, un šis ir abu līdz šim apjomīgākais rotu vedums ārpus Somijas. Mākslas galerijā “Putti” tas būs aplūkojams līdz 19. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti