Kultūras ziņas

Paziņoti konkursa "Zelta ābele 2018" laureāti

Kultūras ziņas

Trīs sievietes. Trīs likteņi. Trīs stāsti

Skaisti trauki un laikmetīgas rotas

Skaisti trauki un laikmetīgas rotas – Rīgā skatāmas 2 jaunas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” iekārtota porcelāna trauku izstāde, ko var raksturot ar franču izteicienu “La belle vie” jeb “Dzīve ir skaista”. Savukārt mākslas galerijā “Putti” atklāta Igaunijas laikmetīgo rotu mākslinieku darbu izstāde “Migla”.

Rīgas Jūgendstila centrā izstādīto trauku izsmalcinātā forma un krāsu bagātība ļauj izsekot modes tendencēm trauku industrijā Eiropas manufaktūrās 19. un 20. gadsimtā. Daļa izstādes priekšmetu tapuši slavenās Eiropas porcelāna fabrikās, piemēram, Meisenē, Berlīnē, Limožā un Karlsbādē.

Daudzas no tām sen jau slēgtas, taču to izstrādājumi joprojām uzskatāmi par spilgtiem rūpnieciskās mākslas paraugiem ar augstu estētisko vērtību līdzās praktiskai funkcionalitātei.

Aplūkojot šos traukus, dažādo ražotāju klāstā saskatāmas kopīgas modes tendences un spilgti Bīdermeijera un “Art Deco” stila paraugi.

Tostarp mākslas galerijā “Putti” iekārtotajā Igaunijas laikmetīgo rotu izstādē “Migla” nojaušami mākslinieku garīgie meklējumi, introvertums un melanholija, varbūt pat mazliet tumšs noskaņojums, kas raksturīgs ziemeļniekiem.

Starp izstādē aplūkojamo darbu autoriem ir tādi vārdi kā Sofija Hallika, Pireta Hirva, Mārja Nīnemegi, Villu Plinks, Ketli Tītsare un Tanels Vēnre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti