Ārpus Rīgas

''Rīgas Apriņķa Avīzes'' galvenais redaktors Dzintris Kolāts par Mālpils internātskolu

Ārpus Rīgas

Daugavpilī plāno būvēt 2,6 miljonus vērtu aizsargdambi

Siguldas pils kompleksā radošās darbnīcas vērs durvis jau pirms jaunās tūrisma sezonas

Siguldas pils kompleksā radošās darbnīcas vērs durvis jau pirms jaunās tūrisma sezonas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šobrīd vērienīgi rekonstrukcijas darbi turpinās Siguldas pils kompleksā, lai jau, sagaidot vasaras sezonu, te varētu sākt darboties radošās uzņēmējdarbības centrs. Pils kompleksa trīs atjaunotajās ēkās savām radošajām darbnīcām telpas nomāt varēs mākslinieki un amatnieki, dažādu pakalpojumu sniedzēji, tādējādi te nodrošinot ap 50 jaunas darba vietas un radot arī interesantu tūrisma galamērķi.

Pils komplekss Siguldā ir viena no iecienītākajām tūristu apskates vietām. Taču kompleksā ietilpstošās ēkas – muižas koka pils, dzīvojamā māja un saimniecības ēka – nopietnus remontdarbus nebija pieredzējušas pat vairākus gadu desmitus. Vēl gan norit rekonstrukcijas darbi, bet ēkas jau ieguvušas jaunu veidolu un, kā stāsta Siguldas Attīstības aģentūras direktore Laura Skrodele, tad te veidosies radošās uzņēmējdarbības centrs:

''Ēkas no Latvijas neatkarības atjaunošanas laika pēc sanatorijas darbības bija diemžēl tādā tādā tehniskā stāvoklī, ka viņas nebija apmeklētājiem pieejamas, un mēs esam jau vairākus gadus izstrādājuši stratēģiju par Siguldas pils kompleksa atdzimšanu. Tas paredz to, ka

mēs radām šo vidi Siguldā kā īpašu mākslas un kultūras centru, un tā galvenā ideja ir, - telpas radošai uzņēmējdarbībai un, protams, visa šīs vides atjaunošana, sakārtošana.''

To, kā varētu izskatīties radošās uzņēmējdarbības centrs jau iezīmē rekonstruētā muižas staļļa ēka, kuras pirmajā stāvā ir izvietotas vairākas amatnieku darbnīcas, vienā no tām, piemēram, var uzzināt kā top tradicionālie Siguldas suvenīri – spieķi. Ieceri par to, ka te varētu būt vairāki amatnieki un mākslinieki, vērtē spieķu meistare Antra Plavgo:

''Tā vispār interesanta doma, jo labāk jau tomēr visi vienā bariņā nekā katrs kaut kur - uz vienas ielas pa vienam amatniekam. Būs izsole, tad jau redzēs, kādi tie amatnieki sanāks.''

Atzinīgi vērtējot pils kompleksa rekonstrukcijas darbus, amatnieki tomēr izsakās diezgan piesardzīgi par to, ka te vienuviet būs pat vairākas darbnīcas. Ādas apstrādes meistare Marina Lūse pauž bažas, ka, piemēram, grupu tūristiem jau šobrīd ir maz laika, lai pabūtu visās darbnīcās:

''It kā jau labi tā, ka visi ir kopā, vienīgi cilvēkiem vajadzēs laiku vairāk patērēt, lai visu apskatītu. Un tas nozīmē, ka pašiem jāattīstās, jāmēģina būt tiem labākajiem.''

Vai būs gribētāji te nomāt telpas? Siguldas Attīstības aģentūras direktore Laura Skrodele stāsta, ka interese ir diezgan liela:

''Mums piesakās nomnieki ne tikai no Siguldas un Siguldas apkārtnes, bet arī no dažādām Latvijas vietām, kuri vēlas sākt jaunu uzņēmējdarbību vai pārcelt esošo uzņēmējdarbību. Jau šobrīd ar pirmo ēku izsolīšanu esam piesaistījuši nomniekus, kas visi ir Siguldas uzņēmēji, kuri ir ieguvuši gan darbnīcas, gan telpas, kur var uzņemt apmeklētājus. Mēs tā arī redzam visās pārējās ēkās pirmā stāva līmenī nomniekus, kuri var piedāvāt gan siguldiešiem, gan tūristiem lietas - amatnieki tie var būt, dažādi mākslinieki, tajā pašā laikā tie var būt dažādi pakalpojumi, ikviens apmeklētājs lai var nākt un redzēt dažādus procesus, kā lietas rodas, iesaistīties pats, lai šī vieta ir arī interesanta caur to, ka amatnieki var nodot savas prasmes tālāk.''

Ar šo trīs ēku rekonstrukciju atjaunošanas darbi pils kompleksā nebeigsies, šogad plānota arī Jaunās pils ēkas pārbūve un iekštelpu rekonstrukcija.

''Šobrīd ir noslēdzies arī iepirkums Jaunās pils atjaunošanai, un sāksim apmēram divus gadus ilgus darbus, lai atjaunotu šo objektu savā spožumā un īpašo pērli, ja mēs tā varam teikt, interjeru, kas ir Latvijas laika nacionālā romantisma interjers, kurš nu pēc ilgiem gadiem tiks atjaunots.

Kopā visi šie darbi, kurus mēs šajā teritorijā veicam pēdējos gados un arī turpmākajos, izmaksās ap 12 miljoniem eiro,'' stāsta Skrodele.

Radošās uzņēmējdarbības kvartāls atjaunotajās muižas ēkās darbu sāks pirms vasaras, tātad pirms aktīvās tūrisma sezonas, ar nolūku, lai amatniekiem un māksliniekiem, kuri būs te izvēlējušies atvērt savas darbnīcas, būtu iespēja redzēt, ko apmeklētāji vēlas un ko vēl vajadzētu, lai savu darbu uzlabotu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti