Seminārā Mākslas akadēmijā piedāvā iespēju izzināt tekstila inovācijas biznesā, modē un dizainā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) notiks seminārs un darbnīcas “Gudrie audumi un tekstila inovācijas biznesā, modē un dizainā”, informēja Mākslas akadēmijā. 

LMA Modes mākslas katedra sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Radošo industriju inkubatoru piedāvā pirmo semināru ciklā “Gudrie audumi”. Vieslektores Dr. Varvara Guļajeva (Igaunija) un Viktorija Diaka (Lietuva) stāstīs par savu darbību un pieredzi gudro tekstilu pētniecības un ieviešanas jomā.

Semināra dalībnieki uzzinās, kādas inovācijas un tehnoloģijas gudro audumu nozarē lieto Lietuvā un Igaunijā. Par gudro audumu tehnoloģiju nepieciešamību studiju procesā un mūsdienīgā uzņēmējdarbībā LMA Modes mākslas katedras asistente Simona Veilande saka: “Šim semināram īpaši meklējām lektorus no Baltijas valstīm, lai, pirmkārt, gūtu priekšstatu par “smart textiles” jomu mūsu kaimiņvalstīs. Otrkārt, vēlamies iedrošināt studentus un uzņēmējus darboties šajā nozarē, jo tā ir neatņemama un augoša modernās pasaules sastāvdaļa. Un, it īpaši sākumposmā, tai nav nepieciešami lieli finansiāli ieguldījumi.”

Dr. Varvara Guļajeva ir māksliniece un pētniece, strādā Igaunijas Mākslas akadēmijā. Strādājusi kā rezidējošā pētniece IAMAS, Ogaki, Japānā,  LJMU Liverpūlē, Apvienotajā Karalistē, “Interface Cultures” Lincas Mākslas un dizaina universitātē Austrijā, Tehnoloģiju institūtā Karlshamnē, Zviedrijā. Darbojas tandēmā “Varvara & Mar” ar mākslinieku Maru Kanetu (Mar Canet). Viņu darbos māksla satiek tehnoloģijas un tehnoloģiju konceptus. Viņu darbi regulāri kopš 2009. gada tiek izstādīti “MAD” galerijā Ņujorkā, “FACT” galerijā Liverpūlē, “Santa Monica” galerijā Barselonā, “Barbican” galerijā Londonā, “Onassis” galerijā Atēnās, "Ars Electronica" muzejā Lincā, “ZKM” Karlsrūē un citur. 

Viktorija Diaka pārstāv Viļņas Mākslas akadēmiju, studē doktorantūrā, pēta ilgtspējas nepieciešamību modes biznesā un darbojas 3D tekstila drukas jomā. Darbojusies 15. “ArchInTex” darbnīcā “CenTexBel” Ģentē, Beļģijā, un Aalto Universitātē, “Shapeshifting” darbnīcā un izstādē  “AUT” Oklendas Universiātē Jaunzēlandē, “Active Textile” konferences darbnīcā “Building with Bioplastics”.

Varvaras Guļajevas darbnīcā tiks lietoti “Arduino Starter Kit”, lai iepazīstinātu dalībniekus ar elektronikas pamatiem, mikroshēmu un “Arduino” programmatūru. Viktorijas Diakas darbnīcas dalībnieki uzzinās par unikālu nākotnes modes industrijas konceptu, kas balstīts uz jaunajiem materiāliem un tehnoloģijām. 

Šis koncepts paredz iedrošināt dalībniekus meklēt jaunas iespējas, lai risinātu ekoloģijas, pārprodukcijas un pārpatēriņa problēmas, domāt par ilgtspējīgu dizainu. Notiks darbošanās ar 3D printeri, programmatūru, specifikāciju, materialitāti adaptējot auduma izdrukāšanai; tiks apzinātas problēmas un risinājumi, veidoti jauni materiāli un izprasta sava loma nākotnes modes industrijā un biznesā.

Seminārs notiks 2019. gada 3. jūnijā, plkst. 18.30 LMA jaunajā korpusā (K2) Kalpaka bulvārī 13, Rīgā. Seminārs notiks angļu valodā, dalība – bez maksas. Aicināti visi interesenti. Iepriekšpieteikšanās mājaslapā. Darbnīcas notiks 2019. gada 3. un 4. jūnijā no plkst. 9.30 līdz 18.00 LIAA Radošo industriju inkubatora telpās Elizabetes ielā 45/47, Rīgā. Darbnīcu dalībnieku skaits ierobežots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti