Kultūras ziņas

Gada vārds un nevārds 2015!

Kultūras ziņas

Spēlfilma "Bille" gaida valsts finansējumu

Vārds Latvijas dizaineriem!

Sākas sarunu cikla «Vārds Latvijas dizaineriem» ceturtā sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Ikdiena" - dizains, kuru redzam un  lietojam ik dienu. Ar šādu tēmu trešdienas, 27.janvāra, pēcpusdienā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā sāksies popularitāti ieguvušā sarunu cikla par dizainu "Vārds Latvijas dizaineriem" ceturtā sezona, kur ar sarunām, piemēriem un radošām darbnīcām sniedz zināšanas un iedvesmu ikvienam, kas vēlas padziļināt savu izpratni par dizainu un Latvijas dizaineru veikumu.

Sarunu un radošo darbnīcu cikls "Vārds Latvijas dizaineriem" vienīgajā muzejā Latvijā, kas nes tieši dizaina vārdu - Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM), turpina atklāt dizaina domāšanas daudzveidību, līdzdarbojoties kopā ar māksliniekiem dizaina izstrādes procesā un paverot arī priekškaru uz meistaru darba noslēpumiem.

"Radošā darbošanās palīdz līdzdomāt un saprast. Galvenais mūsu mērķis, uzdevums un misija - palīdzēt saprast, ka dizains nav luksus priekšmets, bet dizains ir mūsu ikdiena. Ja runājam, ka vajadzīga dažādu paaudžu integrācija - senioru, junioru, šis ir dzīvs piemērs. Mācoties no kolēģu pieredzes ārzemēs, Helsinkos un citur, ir jāmāca saprast, kas ir dizains, no bērnudārza līmeņa. Mēs to jau darām ar nodarbībām bērniem, bet, kā izrādās, šīs radošās darbnīcas, kas ir dizains, interesē arī pieaugušos," stāsta DMDM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska.

"Šajā ciklā ir četras sarunu tikšanās reizes. "Vārds Latvijas dizaineriem", kur būs četras sarunu tēmas - kas ir ikdiena, identitāte, iedvesma un notikums," norāda DMDM Izglītības programmu kuratore Liene Granovska. "Mūsu misija ir ne tikai rādīt dizainu savā ekspozīcijā, krāt, sekot līdzi, bet arī runāt par dizainu ļoti demokrātiskā veidā, lai to saprastu dažādas paaudzes, dažādi cilvēki, un dotu iespēju un platformu par sevi runāt dizaineriem," papildina Inese Baranovska.

"Kā viens no dizaineriem, kuru gribu izcelt, ir Artis Nīmanis ar zīmolu "An&engel". Šie trauki ir ne tikai apskatāmi, ne tikai mūsu muzeja pamatekspozīcijā, bet viņš pats uzstāsies "Vārds Latvijas dizaineriem" ciklā, un aprīlī būs skatāma viņa personālizstāde," atklāj Liene Granovska. " "Un šeit skatāmi šķīvji, ko dizainere Madara Krieviņa izstrādājusi, iedvesmojoties no vecmeistara Anša Cīruļa darbiem, kuri arī ir skatāmi muzeja pamatekspozīcijā, un šī jau ir jauna dizaina versija "Vakariņas ar Cīruli"," viņa turpina.

Pašu pirmo dalībnieku vidū būs grafikas dizainere Maija Rozenfelde, kura izstrādā jauno Latvijas Nacionālā mākslas muzeja zīmolu, kas padziļinās izpratni par muzeju nozīmi mūsdienās.

"Līdz ar ēkas  rekonstrukciju notiek arī tās pārzīmološana, ieviesīsim dzīvē arī jauno identitāti, kas ir ne tik daudz ēkai, bet visai institūcijai. Mērķis ir veidot vispārēju atpazīstamību, lai ar laiku, redzot šo simbolu, būtu skaidrs, kur, kas notiek un kāda ir institūcijas ziņa. Galvenie ir izgaismošanās, atklāšanās, daudzslāņainība - tā bija tā doma, veidojot šo identitāti sadarbībā ar zīmolvedēju Inesi Indāni no "Matkas". Bija ideja padarīt muzeju vairāk pieejamu, vairāk vest muzeju pie cilvēkiem un vairāk stāstīt caur gaismas ideju, jo gaisma ir ļoti būtiska pašā mākslā," pauž Maija Rozenfelde.

Tā kā mūsdienīgs muzejs nav iedomājams arī bez praktiskām radošām nodarbēm lieliem un maziem, notiks arī vairākas dizaina darbnīcas. Vienu no tām vadīs juvelierizstrādājumu markas "Verba" radītāja, dizainere Anna Fanigina, kura jau vairāk nekā desmit gadus veido sudraba rotaslietas ar zīmīgiem latīņu un sengrieķu valodas tekstiem, kas padziļina rotu nozīmi.

"Cilvēkiem ir vajadzīga iedvesma un iedvesmojošas ziņas. Cilvēkam vajadzīgs atbalsts un, protams, mīlestība, tā arī ir liela tēma, kura vienmēr būs aktuāla. Tās rotas, kas nes šo informāciju, šo iespēju pateikt, izteikt viens otram, dāvinot vai nopērkot sev, tas ir vajadzīgs," norāda Anna Fanigina. Viņa atklāj, ka nosaukums "Verba" pie viņas atnācis pirms desmit gadiem pēc noklausītas lekcijas par ikonām Ermitāžas lektorijā Pēterburgā.

Popularizējot latviešu dizainu, iepazīstinot ar nozares aktualitātēm un sasniegumiem, DMDM Latvijas dizaineri būs sastopami katra mēneša pēdējā trešdienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti