Rundāles pilī notiks starptautiska konference par kultūrvēsturisko pieminekļu restaurāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

18.septembrī Rundāles pils muzejā notiks starptautiska zinātniskā konference "Kultūrvēsturisko pieminekļu restaurācija un saglabāšana. Teorija un prakse", kurā ar referātiem uzstāsies lektori no Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Krievijas un Latvijas

Konference veltīta mecenātisma projektam "Rundāles pils restaurācijas pabeigšanas programma 2010 - 2014" un Rundāles pils restaurācijas noslēgumam. Tās mērķis ir parādīt atjaunošanas teorētisko un praktisko pieredzi un salīdzināt ar kaimiņu zemju arhitektūras pieminekļu restaurāciju.

Konferences pirmā daļa "Restaurācija? Konservācija? Rekonstrukcija?" atsegs daudzveidīgās problēmas, ar ko saskārušies Lietuvas, Vācijas, Krievijas, Igaunijas piļu saglabāšanas un atjaunošanas gaitā. Lektoru uzstāšanās uzskatāmi parādīs to daudzveidību, ko var piedāvāt attiecīgo valstu ļoti atšķirīgā restaurācijas pieeja piļu arhitektūras grupai, ko noteikusi vēstures gaita, kultūras attīstības īpatnības un lokālā pieminekļu aizsardzības izpratne.

"Tas ir plašs diapazons - no Prūsijas daudzo, labi saglabāto karalisko piļu uzturēšanas un restaurācijas praktiskajiem jautājumiem līdz Viļņas lielkunigaikšu pils vai Bauskas pils uzcelšanu no jauna kā nacionālās identitātes apliecinājumu. Rundāles pils uz šī fona izceļas kā kompromiss starp striktu konservācijas un restaurācijas principu ievērošanu, ko papildina zudušo detaļu rekonstrukcija un plaša interjeru iekārtojuma atjaunošanas programma," stāsta muzeja direktors Imants Lancmanis.

Pēc pirmās daļas varēs apskatīt stenda referātus, ko sagatavojuši Rundāles pils muzeja restauratori par dažādām restaurācijas jomām, demonstrējot dažādu priekšmetu restaurāciju.

Konferences otro daļu ievadīs goda viesis, mecenāts Boriss Teterevs un turpinās restauratori Zinaīda un Gunārs Grīnfeldi, direktors Imants Lancmanis, parādot Rundāles pils atjaunošanas galvenos virzienus - tēlniecības un monumentālās glezniecības restaurāciju, pils interjeru veidošanu. Pils ansambļa nodaļas vadītāja Lauma Lancmane prezentēs referātu, kas veltīts vērienīgā franču baroka dārza atjaunošanas problēmām.

Iepazīties ar konferences programmu, kā arī pieteikt savu dalību interesenti var Rundāles pils muzeja mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti