RTU modes skatē prezentē 23 topošo dizaineru kolekcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pagājušo pirmdien Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) uzplauka pavasaris. Tur jau desmito reizi pēc kārtas norisinājās RTU studentu modes skate „Ķīpsalas pavasaris 2014”, kurā prezentēja 23 RTU topošo apģērbu dizaineru kolekciju.

„Tas ir ikgadējs pasākums nu jau desmito gadu tehniskajā universitātē notiek modes skate, precīzāk Rīgas Tehniskās universitātes Tekstilmateriālu un tehnoloģiju dizaina institūts sagatavo dizainerus, kuri trešais un ceturtais kurss, katru gadu izstrādā kolekciju,” - tā pasākumu raksturo Rīgas Tehniskās universitātes lektore Daina Šķiņķe, kuras vadībā tapušas jauno studentu kolekcijas. Šogad to vienojošais temats veltīts Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam.

Līdz ar to pamattēma ir Latvija, saistībā ar Latviju, Latvijas etnogrāfiju, iedvesmojoties no arhitektūras vai kādas mākslinieka daiļrades. Tā kā studenti varēja izvēlēties, kura tēma ir tuvāka un izveidot kolekciju,” norāda Šķiņķe.

Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūta 3. kursa studente Lauma Rimša gatavoja tērpu kolekciju «Andrejostas nāras» un iedvesmu smēlās no kādas gleznas.

Mana kolekcija ir veidota saistībā ar gleznu „Andrejosta”. Kolekcija ir ļoti košos toņus. Un Tur gleznā ir konstrukcija, kas, manuprāt, ir kā ceļamkrāns vai kas, nu, kā tornis metāla konstrukcija. Viņa nav atveidota tādos dabīgos toņos, bet ir tādos košos, skaistos toņos un autors ir Andris Vītoliņš,” stāsta Rimša.

Darbi pie kolekcijas izstrādes sākās jau pagājušā gada septembrī, kad studentes uzzināja uzdevumu, norāda lektore Daina Šķiņķe. Divu mēnešu laikā bija jāizvēlas iedvesmas avots un jāizveido skices.

„Un tad jau arī sāka strādāt pie šīm te kolekcijām - pie tehniskajiem zīmējumiem, konstrukcijām, tālāk pie materiālu atlases un tad jau, nu, protams, kā tas viss notiek, ar laikošanām, kamēr tērps ir gatavs un šodien mēs varam redzēt šo te rezultātu,” turpina Šķiņķe.

Pārsvarā studentu kolekcijas veidotas no vieglā tipa apģērbiem kā kleitām, biksēm, blūzēm, svārkiem. Arī Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūta 4. kursa studentes Līvas Sietiņas  kolekciju caurvij vieglā tipa apģērbi.

Tērpu ideja radās jau ap pagājušās skates laiku, kad es domāju, ka gribu kaut ko saistībā ar latviešu etnogrāfiju, bet tas bija vairāk kā supervaroņi domāti, bet latviešu. Bet tad, kad sākās skiču process un izstrāde, tad tomēr man labāk veicās tie sieviešu tērpi, tās kleitas garās, tad tās arī galu galā es izvēlējos,” stāsta Sietiņa.

Kā atzīst Līva, pēdējā mēnesī pirms skates bija daudz negulētas naktis, taču tās atmaksājās, radīta skaista, sešu garo kleitu kolekcija „Austra”, kas arī ieguva kolekciju vadītāju balvu.

„Varētu teikt, ka ir simpātiju balvas, mums ir divas katedras, kas novērtē ar savu simpātiju balvu šos te studentus, arī mēs pasniedzējas es - Daine Šķiņķe, Skaidra Deksne un Elīna Rožkalne - mēs izvēlamies savu simpātiju balvu, nu tādā veidā mēs novērtējam studentus,” par vērtēšanu stāsta lektore Daina Šķiņķe.

Tāpat, kā norāda pasniedzējas, studentiem ir nozīmīgi redzēt no malas savus tērpus un saprast, ko nozīmē modes skate -  iziet cauri visam procesam, sākot no mēģinājumiem un beidzot ar kopīgu paklanīšanos kopā ar modelēm.

Kolekciju vadītāju balvu ieguva 4. kursa studente Līva Sietiņa par vakarkleitu kolekciju "Austra", kas radīta, smeļoties iedvesmu senlatviešu dievību Saules, Māras un Laimas zīmēs. Bet studiju programmas "Materiālu tehnoloģijas un dizains" balvu ieguva Ieva Bratuškina par kolekciju "Rotaļas", kurā dominē latviskie raksti, kas veido dekoratīvu rotājumu. Izvēloties šīs balvas pretendentu, tika vērtēts, cik sekmīgi studente tikusi galā ar studiju programmas prasībām un kā apgūto integrējusi kolekcijā.

Savukārt SIA "Solution" balvas piešķirtas Dzintrai Līdigai par kolekciju "Antracīts", kas tapusi, iedvesmu smeļoties no jaunbūvētās Gaismas pils. Kolekcijā dominē asimetriskas, askētiskas formas un vēsas, atturīgas krāsas. Otru balvu ieguva Dita Miska par kolekciju "Rīdzinieks", kas bija vienīgā vīriešiem domātā kolekcija un veidota, vērojot rīdziniekus to ikdienas gaitās.

Augstu kopvērtējumu guvušas arī Jekaterina Žiguļiča ar kolekciju "Salna pavasarī", Ieva Kočāne ar kolekciju "Saule un Mēness" un  Inna Ļekareviča ar kolekciju "1903".

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti