Rīgas pašvaldība ar 300 000 eiro līdzfinansēs seno, vērtīgo ēku atjaunošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jaunajā Rīgas pašvaldības kultūras pieminekļu atjaunošanas atbalsta programmā pagaidām iesniegts tikai viens pieteikums. Konkursā prioritāte ir koka arhitektūras atjaunošanas projektiem, kā arī senākām ēkām. Pieteikumus vēl var iesniegt līdz nākamās nedēļas beigām. Šogad pašvaldība kopumā tam atvēlējusi 300 tūkstošus eiro.

Rīgas pašvaldības līdzfinansējumam kultūras pieminekļu restaurācijai un atjaunošanai vēl var pieteikties līdz 11. martam, taču Rīgas domes Īpašumu departamentā pagaidām ir iesniegts tikai viens pieteikums. Līdzfinansējums tiks piešķirts 50% apmērā no kopējās tāmes, bet projektu summa nevar pārsniegt 14 tūkstošus eiro kultūras pieminekļa restaurācijai un ne vairāk kā 5000 eiro vēsturisku logu, durvju, atsevišķu fasādes elementu atjaunošanai. Prioritāri šajā atbalsta programmā ir koka arhitektūras pieminekļi, kā arī ēkas ar senāku datējumu, piemēram no 1880. gada, tāpat kulta ēkas, baznīcas, kas atrodas Rīgas vēsturiskajā centrā.

Īpašumu departamenta direktors Oļegs Burovs skaidro, ka interese no īpašnieku puses ir gana liela un projektu pieteikumi, visticamāk, parādīšoties pēdējās dienās. Finansējums konkursa uzvarētājiem – īpašniekiem - gan tiks piešķirts tikai pēc būvdarbu pabeigšanas un pieņemšanas. Šis kritērijs konkursā netiks mainīts, taču departaments pieļauj iespēju, ka nākamajā gadā mainīs kādus citus nosacījumus.

''Cilvēki interesējas (..). Mēs plānojam projektu pabeigt līdz 15. novembrim. Mūsu prasības saistītas ar to, ka budžetu plānojam vienam gadam. Ceram, ka nākamgad būs jauna programma, bet naudu pārlikt uz citu gadu nevaram, tāpēc vajadzētu līdzekļus apgūt šogad,'' norāda Burovs.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāvis Jānis Asaris skaidro, ka arī citviet novados, īpaši lielajās pilsētās, jau vairākus gadus veidotas līdzīgas atbalsta programmas pieminekļu atjaunošanai. Savukārt Rīgā tas ir pilotprojekts, kur konkursa kārtība uzlabojama. Arī viņš apstiprina, ka vairāki īpašnieki vēl sagatavo nepieciešamos dokumentus:

''Uz nākamiem gadiem varētu kaut ko mainīt, arī nolikumā; jāpārdomā, varbūt vajadzīgi ilgāki pieteikšanās termiņi. Tagad piesakās tie, kam jau ir diezgan labas iestrādes un dokumentācija, lai iesniegtu līdz 11. martam. Vēl problēma ir tā, ka bieži vien šādi objekti atrodas vairāku līdzīpašnieku īpašumā, kopīpašumā, tad runa ir par darbības saskaņošanu.''

Savus pieteikumus kultūras pieminekļu restaurācijas līdzfinansējuma saņemšanai pašvaldībā var iesniegt līdz 11.martam. Savukārt projektu īstenošanas termiņš ir šā gada 15.novembris.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti