Rīgas Jūgendstila centrs aicina neklātienes ceļojumos iepazīt Latvijas modernisma arhitektūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" sadarbībā ar Lietuvas vēstniecību Latvijā un Lietuvas Nacionālās radio un televīzijas padomes televīziju "LRT Plius" piedāvā neklātienes ceļojumu uz piecām Latvijas pilsētām. Kaimiņvalsts arhitektūras vēsturniece Jolita Kančiene raidījumu sērijā "Stop juosta" ("Stop līnija") sniegs ieskatu par modernisma arhitektūras rašanos un attīstību Liepājā, Jūrmalā, Rīgā, Jelgavā un Daugavpilī, medijus informē Rīgas Jūgendstila centra projektu vadītāja Dace Bāliņa.

Katru dienu no 23. līdz 30. aprīlim muzeja "Facebook" kontā un mājaslapā tiks piedāvāts viens sižets, kurā no lietuviešu skatupunkta būs iespēja ielūkoties Latvijas un Lietuvas kultūru mijiedarbībā starp diviem pasaules kariem.

Raidījums "Stop juosta" Latvijā filmēts 2019. gada vasarā, tā režisore ir Svetlana Gužauskiene, producente Jurgita Pridotkaite. Raidījuma autori ir uzrunājuši vēsturniekus dr. Vilmu Akmenīti-Ruzgieni un dr. Krišu Kapenieku, kuri dalījušies novērojumos un interesantos faktos par Latviju un tās attiecībām ar kaimiņvalstīm. Raidījumi veidoti lietuviešu valodā ar titriem latviešu valodā.

Ar sižetiem par Latvijas pilsētām muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" paplašina šā gada martā muzejā atklātās Kauņas Valsts reģionālā arhīva izstādes "Kauņas modernisma arhitektūra starpkaru periodā" ģeogrāfiju, aicinot apskatīt arī Latvijas pilsētu attīstības tendences laika periodā starp Pirmo un Otro pasaules karu.

20. gadsimta sākuma Rīgas plaukstošā pilsētvide iedvesmoja gan topošos lietuviešu, gan vietējos arhitektus vērienīgiem projektiem. Lielos plānus pārtrauca Pirmais pasaules karš, pēc kura pasaule bija mainījusies un arī prasības pēc arhitektūras bija kļuvušas citādākas. Dinamiskajā izaugsmes un atjaunošanās laikmetā būvniecībā radās nepieciešamība pēc skaidrām un vienkāršām līnijām, funkcionalitātes un formu skaidrības.

Raidījuma veidotāji sniedz ieskatu ne tikai namu vēsturē, bet runā arī par nozīmīgiem sociālpolitiskiem faktoriem, kas ietekmējuši Latvijas un Lietuvas attīstību starpkaru periodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti