Rīgā viesosies «20 Francijas dizaina ikonas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) no 11. oktobra līdz 24. novembrim būs apskatāma ceļojošā izstāde „20 Francijas dizaina ikonas. Dialogs”, kura līdz šim jau ir pabijusi dažādās pasaules valstīs.

Izstāde iepazīstina ar spēcīgākajiem 20. un 21.gadsimtā franču dizaina skolas radītajiem objektiem, tiem, kas lauzuši ierastos kodus vai aizsteigušies priekšā laikam, ar nemainīgu vēlmi kalpot, savaldzināt un pārsteigt. Izstādē „20 Francijas dizaina ikonas” varēs izpētīt visus pazīstamākos franču dizaina darbības virzienus, sākot no Filipa Starka līdz Oram Ito, no Ronana Buruleka līdz Patrikam Žuēnam.

Starp izstādītajiem dizaina priekšmetiem ir, piemēram, Filipa Starka citrusaugļu spiede „Juicy Salif”, kas uztverama gan kā skulptūra, gan kā praktiski lietojama ierīce. Spiedes ražotājs „Alessi” pat ieteica izveidot tās zeltīto sēriju, kas ierobežotā daudzumā tika laista klajā 2000. gadā un drīzāk tiek turēta plauktā, nevis izmantota ikdienā. Izstādē ir arī spilgti instant classics paraugi, kas nekavējoties ieņem savu vietu dizaina pasaulē, kā, piemēram, Patrika Norgē klubkrēsls „Rive Droite & Pucci”.

Francijas dizains ir kļuvis slavens ar tā spēju ieviest ko jaunu, radoši izmantot sava laika attīstītākās tehnoloģijas un inovatīvus materiālus, tādējādi raksturojot valsti, kurā inženierzinātnei, radošumam un mākslai ir būtiska nozīme. Kā piemērus var minēt Ervana un Ronana Buruleku unikālo, dažādām ģeometriskām kombinācijām atvērto moduļu sistēmu „Aļģes”, kas ir īsta revolūcija telpas sadalē, Patrika Žuēna stereolitogrāfijas tehnikā radīto krēslu – kā simbolu jaunajām tehnoloģijām un 21.gadsimta dizaina iespējām.

Tā kā izstādes rīkotāji pauda vēlēšanos, ka ceļojošai izstādei Latvijā būtu ne tikai dekoratīvs raksturs, bet arī izglītojoša nozīme, viņi ļoti atsaucīgi uzņēmuši Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) mācību spēku iesaistīšanos. Izstādes grafiskā tēla autore ir LMA Funkcionālā dizaina apakšnozares 2. kursa studente Una Bergmane. LMA studenti mācību procesā veic izpēti un sniedz savu „lasījuma” versiju par kādu no leģendārajiem izstādes objektiem. Labākie darbi ir iekļauti ekspozīcijā. Sadarbībā ar LMA pasniedzējiem un studentiem izstādei tiek veidots oriģināls iekārtojums, kur objekti grupēti nevis saskaņā ar to tapšanas hronoloģiju, bet atbilstoši pielietojuma tematiskai ievirzei – iela, kafejnīca, cirks, māja, kabinets, buduārs. Izstādes eksponāti tiks papildināti ar videofilmu demonstrējumiem par slavenajiem franču dizaineriem - Filipu Starku, brāļiem Burulekiem un citiem.

Izstādes kurators ir Sedriks Morisē, līdzkuratore - Elēna Konvēra
.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti