Pusdiena

Venecuēlas prezidents pēc tikšanās ar pāvestu piekrīt runāt ar opozīciju

Pusdiena

Kalē turpinās "Dzūngļu" nojaukšana

Rēzeknē atjaunos vairāk nekā pusgadsimtu aizmirstu vēsturisku celtni

Rēzeknē atjaunos vairāk nekā pusgadsimtu aizmirstu vēsturisku celtni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rēzeknē pašvaldība iecerējusi restaurēt 20.gadsimta sākumā celtu vēsturisku ēku pašā pilsētas centrā, kas pašlaik atrodas kritiskā stāvoklī un jau ilgstoši netiek izmantota. 

Daudzu gadu garumā celtnei mainījušies īpašnieki, tomēr tā arī nav īstenojusies neviena no iecerēm atjaunot vai vismaz iekonservēt ēku, kas ir valsts nozīmes piemineklis.

Tomēr jau pēc dažiem gadiem šeit plānots izveidot dienesta viesnīcu. Pirmās aplēses liecina, ka tam būs nepieciešami aptuveni divi miljoniem eiro.

Vēsturiskā trīsstāvu ēka, kas atrodas pašā Rēzeknes pilsētas centrā, celta 1911.gadā kā īres un veikalu māja. Savulaik te darbojās viena no pirmajām tipogrāfijām, kas drukāja avīzes latgaliešu valodā, vēlāk te atradās Rēzeknes 9.kājnieku pulka virsnieku klubs. Šodien celtne atrodas avārijas stāvoklī.

“Ēkas tipoloģija ir eklektisma stils. Tā ir sarkano ķieģeļu ēka, kas celta pēc Pēterburgas arhitektu paraugfasāžu zīmējumiem“, saka Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāve Vilma Platpīre.

Viņa atzīst, ka tā ir viena no nedaudzajām vēsturiskajām celtnēm Rēzeknē, kas netika iznīcināta Otrā pasaules kara gados, un līdz pat šodienai tajā ir saglabājušās daudzas oriģinālas autentiskas detaļas.

“Tās ir fasādes, fasāžu apdare, plānojums un teritorija. Diemžēl ir gājuši bojā ēkas autentiskie logi, durvis, arī balkonu izbūves,” pauda Platpīre.

20.gadsimta otrajā pusē nams bija nacionalizēts, ierīkoti dzīvokļi. Ēka tika "aizmirsta" ilgāk nekā uz pusgadsimtu.

Atjaunotās Latvijas laikā vēsturiskajai celtnei mainījās saimnieki, kādu laiku tā piederēja arī bijušajam veselības ministram Guntim Belēvičam.

Tomēr daudzu gadu garumā tās tehniskais stāvoklis aizvien pasliktinājās. “Iepriekšējie ēkas īpašnieki ēku pirka, pārdeva, tā bija kā biznesa mērķis, lai nopelnītu naudu, bet netika ieguldīti līdzekļi ēkas uzturēšanā, kopšanā, konservēšanā un saglabāšanā,” sacīja Platpīre.

“Pieminekļu aizsardzības inspekcija bija vērsusies pret ēkas īpašniekiem, tika uzsāktas administratīvās lietvedības, un administratīvā lietvedība tika nodota tiesu izpildītājiem, un pēc šī procesa tā nonāca Rēzeknes pilsētas domes īpašumā un tika uzsākti ēkas glābšanas un konservācijas pasākumi, kā arī ēkas arhitektoniski mākslinieciskā un tehniskā izpēte,”  stāstīja inspekcijas pārstāve.

Tagad vietējā pašvaldība ir iecerējusi ēku restaurēt un ierīkot šeit dienesta viesnīcu, stāsta Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs:

“Ļoti daudz ideju bija attiecībā uz šo ēku, bet beigu beigās mēs nonācām līdz kopmītnes idejai, ne tikai kopmītnes vidusskolām, īpaši Rēzeknes 1. Valsts ģimnāzijai, bet arī kā hostelis vasaras laikā studentiem un jauniešiem, kas, iespējams, apmeklēs pilsētu kā tūristi. Tāpat tur plānots izveidot savdabīgu attīstības centru jauniešiem.”

Savulaik Rēzeknes pašvaldība šo māju iegādājusies izsolē par 50 000 latu, un tagad pirmās aplēses liecina, ka ēkas atjaunošanai būs nepieciešams gana liels finansējums.    

“Šobrīd mēs finansējumu atradām. Tā būs Eiropas struktūrfondu programma – vidusskolu attīstība. Ja es nemaldos, tad šim mērķim mēs atvēlējām apmēram divus miljonus eiro,”  sacīja Aleksandrs Bartaševičs.

Šobrīd Rēzeknes pašvaldība ir izsludinājusi atklātu konkursu par ēkas Atbrīvošanas alejā 92 pārbūves un restaurācijas būvprojekta izstrādi. Paredzamā līgumcena varētu sastādīt līdz pat 100 000 tūkstošiem eiro. Būvniecības darbus plānots uzsākt jau nākamā gada vasarā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti