Dienas ziņas

Iedzīvotājiem dala atstarojošās vestes

Dienas ziņas

Atklāj pirmās šūpoles cilvēkiem ratiņkrēslos

Unikāla naudas zīmju dizaina izstāde

Rēzeknē apskatāma unikāla naudas zīmju dizaina izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Naudas dizains. PIN kods” jeb „Personība. Ideja. Novitāte” – tā  Latvijas Banka prezentē savu izstādi, kuras galvenā tēma – naudas zīmes un to dizains mākslas kontekstā. Izstādē ir apskatāmas 20 gadu laikā tapušās banknotes un monētas, kuru dizainu ir veidojuši vairāk nekā 40 izcilie Latvijas mākslinieki. 

Izstāde ir ieguvusi zelta godalgu vienā no prestižākajiem starptautiskiem dizaina konkursiem. Tā bija skatāma Rīgā un Ventspilī, bet noslēdz tūri Rēzeknē.   

Vai naudas zīmes var būt skatāmas caur mākslas prizmu? Atbildi uz šo jautājumu Latvijas Bankas izstādē varēja saskatīt ne tikai tās eksponātos – monētās un banknotēs, kas ir radītas vairāk nekā 20 gadu laika, bet arī pašas ekspozīcijas formātā, kas ir izveidota kā vēstījums.

Mākslas zinātniece, izstādes kuratore Ramona Umblija stāstīja, ka „ir trīs lielas sadaļas - apgrozības nauda, kas ir veidota kā tāda plakne, kurā mēs varam skatīt un vilkt atvilktnītes vēl un vēl papildus informācijai, tad ir lielāka daļa, kas ir šīs kolekcijas monētas, un tad ir trešā daļa – eiro”.

Izstādes dizaina autore Ingūna Elere uzsver, ka mūsdienās skatītājs jāuzrunā ar moderniem izteiksmes līdzekļiem, tāpēc līdzās tradicionālai eksponēšanas tehnikai tika pielietoti arī digitālie līdzekļi.

„Kas vieno šos te dažādus māksliniekus, tēlniekus, grafiķus, kuri strādā tik daudz un dažādos formātos, dažādās tehniskās? Viņus vieno kopīgs instruments, un tas ir zīmulis. Tāpēc izstādes forma ir zīmuļa grafīts, kas ir kristāliskās formas, un tāpēc monētas pašas mēs esam ielikuši šajās te formās – zīmuļa grafītos,” stāsta Elere.

Izstāde sniedz ieskatu monētu autoru darbnīcās un radīšanas procesā. Šeit var redzēt arī unikālu no bronzas atlietu trīsdimensionālu  Mildas tēlu, kura līdz šim sudraba 5 latu monētā ir redzama tikai profilā  Vienlaikus ar izstādes atklāšanu Rēzeknē  tika prezentēta jaunā Latvijas Bankas kolekcijas monēta.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs pastāstīja, ka šī monēta iznākusi pagājušā nedēļā, tā ir monēta "Gadskārtas".  

Izstāde "Naudas zīmes. PIN kods" Latgales vēstniecībā „Gors” būs skatāma līdz februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti