Dienas ziņas

Berķenelē Raiņa jubileju nosvin ar mistēriju

Dienas ziņas

Ādažos iestudē eiritmijas pasakas uzvedumu

Restaurē mazbānīša Kalnienans dzelzceļa staciju

Restaurē mazbānīša Kalnienas dzelzceļa staciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Cauri piecām krāsu kārtām atrast autentisko ēkas toni, lai saglabātu valsts nozīmes kultūras mantojumu. Ar šādu domu tiek restaurēta 20.gadsimta sākumā celtā Kalnienas dzelzceļa stacija, kas atrodas mazbānīša dzelzceļa posmā Gulbene-Alūksne. Ēkas fasāde iegūst oriģinālo krāsojumu, logi un durvis atjaunoti pēc seniem rasējumiem, šobrīd darbi turpinās pie iekštelpu restaurācijas.

Kalnienas stacija celta 1902.gadā, reizē ar šaursliežu dzelzceļa līnijas Pļaviņas-Valka izveidi. Taču tagad mazbānīša kustība saglabājusies vien 33 kilometru posmā no Gulbenes līdz Alūksnei. Stacija atrodas pa vidu starp abiem dzelzceļa galapunktiem. Nākotnē ēku paredzēts izmantot gan dzelzceļa muzeja, gan tūrisma attīstībai.

"Lai saglabātu ikvienam tūristam vai ikvienam interesentam, kurš atbrauc uz Gulbenes novadu, tieši šo izpratni un redzējumu, kādas tad šīs stacijas ir bijušas 1903.gadā un vēlāk," ieceri skaidro Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra direktore Iveta Kovtuņenko.

Restaurācija uzsākta pirms četriem gadiem, darbi uz priekšu rit lēnām, jo, restaurējot seno ēku, nākas atklāt jaunas nepilnības. Lielākais darbs paveikts, atjaunojot ēkas jumtu un pamatus, taču fasādes restaurāciju pilnībā plāno pabeigt šogad, rūpīgi meklējot oriģinālo stacijas ēkas krāsu.

"Arhitekts brauca, ar skalpelīti tīrīja visas krāsas, toņus, visas kārtas nost. Šī brūnā krāsa ir pati pirmā, ko mēs atklājām uz tiem dēlīšiem," stāsta SIA "Gulbenes-Alūksnes bānītis" pārvadājumu daļas vadītājs Raitis Melders.

Šobrīd restaurācijas darbi tiek veikti iekštelpās. Stacijā tiks saglabāts pagājušā gadsimta interjers un telpu sadalījums ar uzgaidāmo telpu, kasiera istabu un stacijas priekšnieka dzīvokli, kuru nākotnē paredzēts izmantot kā dzelzceļa tūristu nakšņošanas vietu.

"Tā aura, tā vide... Kas var būt labāks, kā pārnakšņot īstā dzelzceļa stacijā! Pielietojums paralēli visiem rekonstrukcijas darbiem pamazām tiek rasts," norāda Raitis Melders.

Kalnienas dzelzceļa stacija ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Kā uzsver Gulbenes pašvaldībā, bānīša infrastruktūra ir svarīgs kultūras mantojums. "Gulbenes novadam viennozīmīgi tas ir gan liels lepnums, gan viens no pašiem galvenajiem industriālā kultūras mantojuma pieminekļiem, jo viss ir saistīts ar Gulbenes-Alūksnes bānīti un ar šaursliežu dzelzceļu," uzsver Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra direktore Iveta Kovtuņenko.

Kalnienas dzelzceļa staciju apsaimnieko uzņēmums "Gulbenes-Alūksnes bānītis". Piesaistot dažādu projektu finansējumu, ēku plānots pilnībā pabeig desmit gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti