Dienas ziņas

Kurzemē populāra ogu vīna darīšana

Dienas ziņas

Atklāj pieminekli ebreju kopienai Preiļos

Kuldīgā tiekas restauratori

Restauratori Kuldīgā pilnveido amata prasmes darbam ar koka būvelementiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai pilnveidotu savas amata prasmes un apgūtu jaunas metodes koka būvelementu restaurēšanā, Kuldīgā notika starptautiska koka būvgaldniecības restaurācijas darbnīca, kurā kopā ar latviešu meistariem strādāja norvēģu restauratori. Tās laikā notika gan izglītojošs seminārs, gan pie restaurētām vai jaunām koka detaļām tika vairākas ēkas vecpilsētā.

Uzmanīgi apstrādātas strupējušās vietas, ļoti bojātās detaļas aizstātas ar jaunām, noņemts nenoturīgais krāsu slānis, tāpat nomainītas amatnieciski nepareizi izgatavotās detaļas, kas tapušas padomju laikos -  šādi mazpamazām savu renesansi piedzīvo viena no vecākajām Kuldīgas vecpilsētas ēkām Baznīcas ielā 7.  Ēkas koka konstrukcijas ir no 18.gadsimta.

Roku rokā vienu nedēļu koka būvgaldniecības restaurācijas darbnīcā Kuldīgā strādā latviešu un norvēģu meistari. Sadarbība ar Kuldīgas sadraudzības pilsētu Drobaku izveidojusies auglīga, arī tur ir sena koka apbūve. Drobakas restaurācijas centra vadītājs Kuldīgā jau viesojās piecpadsmito reizi. 

„Katru reizi, Kuldīgā pastaigājoties un apskatot ēkas, pamanu arvien jaunas lietas, uzzinu jaunus senu ēku atjaunošanas veidus. Tas arī ir tas, ko mēģinu iemācīt pārējiem amatniekiem, kuri šeit darbojas,” stāsta Drobakas restaurācijas centra vadītājs un eksperts Pērs Villijs Fargestads.

„Izmantojam rokas instrumentus – ēveles, kaltus, profilēveles un zāģus vidādus. Roku darbs būtībā, nekādas mašīnas neizmantojam, un tad tā respektējam to, kā senāk tas ir darīts. Jo restaurācijā ir ļoti būtiski saprast to - kad tu restaurē ēku, saprast, kā tas ir veidots arī senatnē,” skaidro Kuldīgas novada pašvaldības Restaurācijas nodaļas restaurators konsultants Jānis Mertens.

Šādi kopīgi liekot prātus un pieredzi kopā, vieglāk tikt galā ar sarežģītākajām situācijām, kādas restaurācijā rodas ik uz soļa, atzīst paši darbnīcas dalībnieki.

„Grūtības ir vienā laidā, jo māja ir diezgan sliktā stāvoklī, tā ir bojāta arī zem krāsas apakšā. Kad noņem veco krāsu, tad parādās, ka vēl ir trupe un bojājums. Un, jā, tas visu laiku ir tāds process, kur katru brīdi kaut ko jaunu saproti. Izvelc kādu naglu ārā, kura izskatās tāda nekāda, bet, izvelkot ārā, var redzēt, ka tā ir jau tur ap 200 gadu veca ar kalēja āmura piesitienu četrkantīga,” stāsta darbnīcas dalībnieks Māris Gulbis.

Par šādu darbnīcu gandarīts arī tās dalībnieks no Norvēģijas Edvards Undals: „Šādas nometnes ir ļoti labas namdariem, galdniekiem no dažādām kultūrām, lai mācītos viens no otra, saprastu atšķirības šajā procesā starp Norvēģiju un Latviju. Tas viss ir ļoti interesanti. Protams, ir arī citas lietas, ko iemācāmies, paņemam viens no otra, tāpēc šis viss ir vērtīgi.”

Starptautiskā koka būvgaldniecības restaurācijas darbnīca Kuldīgā notika projekta  „Kuldīgas vecā rātsnama restaurācija un tā kultūras pakalpojumu kvalitātes un pieejamības uzlabošana” ietvaros. Tās laikā tika atjaunotas un izgatavotas koka būvdetaļas arī vecajam rātsnamam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti