4. studija

4. studija

4. studija

Nedrošās kāpnes Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā

Restaurācija vai amputācija: kāpēc atlanti palika bez rokām?

Restaurācija vai amputācija: kāpēc nama fasādes atlanti palika bez rokām?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc nama fasādes renovācijas Valdemāra un Dzirnavu ielas krustojumā Rīgā, četriem no divpadsmit fasādē esošajiem atlantiem iztrūkst vienas rokas. Atstāt restaurējamo objektu tādā veidolā, kāds tas bijis – ar zudušām detaļām – ir viena no metodēm kultūras mantojuma saglabāšanā, vēsta LTV raidījums "4. studija".

Nams Valdemāra ielā 27-29 ir celts 1902. gadā, tā arhitekts ir Kārlis Johans Felsko. Tā fasādē redzamas arī 12 atlantu skulptūras, to autors ir tēlnieks Augusts Folcs. LTV raidījumam "4. studija" skatītājs Armands jautāja kāpēc, pēc nama fasādes atjaunošanas, četrām tajā esošajām atlantu skulptūrām nav vienas rokas.

Kā norādīja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes galvenā valsts inspektore Ināra Bula, elementi trūkuši jau 2017. gadā, kad namu sākuši atjaunot.

Viņa skaidroja arī namu atjaunošanas specifiku: “Ir divas pieejas kultūras mantojuma saglabāšanā, tās izvēlas arhitekts, veidojot fasādes vienkāršoto atjaunošanu.

Vai nu tiek atjaunots pilnīgi viss un visas detaļas, vai arī otra pieeja – objekts tiek atstāts tādā veidolā, kādā tas ir bijis ar visu zudušo oriģinālo substanci.”

Par veidu, kā tiks restaurēta nama fasāde, lemj arhitekts sadarbībā ar restauratoru, tālāk izvēlēto risinājumu vērtē būvvalde, nepieciešams arī saņemt apstiprinājumu no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes. Gadījumā ar namu Valdemāra ielā 27-29 nolemts visas detaļas neatjaunot.

Latvijas Arhitektūras muzeja galvenā krājuma glabātāja Ināra Appena stāstīja, ka Kārlis Johans Felsko bijis baltvācu arhitekts. Profesionālo izglītību un brīvmākslinieka grādu viņš ieguvis Berlīnē un Pēterburgā.

Ināra Appena arī raksturoja 20. gadsimta sākuma laika arhitektūru: “Šī laika fasādes ir ļoti grezni rotātas. Maskas, ģeometriski rotājumi, figūras, pilastri. Ja mēs paskatāmies 19. gadsimta beigās, 20. gadsimta sākumā Rīga ir ļoti krāšņi dekorēta. Felsko, protams, bija viens no tiem arhitektiem, kas šo stilu piekopa.”

Rīgā ir 115 ēkas, kas celtas pēc Felsko projektiem. Ināra Appena stāstīja, ka zināmākās no tām ir Švābu nams pie Melngalvju nama un nams Blaumaņa ielā 28.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti