Privātmājas «Villa A» projekts uzvarējis prestižajā «Architizer A+Awards» konkursā

Latvijas autoru “lolot design” un "OutofBox architecture" radītais privātmājas projekts “Villa A” ir prestižā starptautiskā arhitektūras un dizaina konkursa “Architizer A+Awards” uzvarētājs publiskajā balsojumā kategorijā “Dzīvojamās ēkas interjera dizains”.

Konkursa uzvarētāju apbalvošana notiks šā gada 11.maijā Ņujorkā (ASV) un tajā piedalīsies projekta dizainere Santa Meikulāne. Projekta arhitekts ir Pēteris Bajārs.

Jau vēstīts, ka Starptautiskajā arhitektūras un dizaina konkursā “Architizer A+Awards” 90+ kategorijās tika vērtēti 1000 dažādi arhitektūras un dizaina projekti no 100 valstīm. Mūsu arhitektu un dizaineru radīto projektu prominentā konkursa žūrija ierindoja piecu labāko darbu vidū kategorijā “Dzīvojamās ēkas interjera dizains”, bet uzvaru Latvijas projektam nodrošināja cilvēku balsojums. No pieciem kategorijā nominētajiem projektiem  “Villa A” ir saņēmusi lielāko balsu skaitu, kurā lielu artavu deva pašmāju balsotāji.

Ikgadējā konkursa “Architizer A+Awards” finālisti un uzvarētāji tiek atzīti par gada ietekmīgākajiem vizionāriem nozarē, kas rada un virza visas pasaules dizaina un arhitektūras tendences. Konkursa balvas finālistus katru gadu izvēlas starptautiska respektabla žūrija, kas sastāv no 300 nozares pazīstamākajiem profesionāļiem.

“Architizer” ir viena no pasaulē lielākajām arhitektūras un dizaina projektu datu bāzēm internetā, kas apkopojusi vairāk nekā 100 tūkstošus pasaules prestižāko un interesantāko ēku, dodot iespēju autoriem no visas pasaules prezentēt savu veikumu 400 miljonu lielai globālajai auditorijai.

Brīvdienu māja "Villa A" radīta maksimāli respektējot unikālo Gaujas senlejas reljefu. Līmeņu starpība ļāvusi stāvajā upes nogāzē izvietot apjomu, kurš no katra skatu punkta rada atšķirīgu ēkas tēlu. Pret ielu pavērstā fasāde redzama vien pusotra stāva augstumā, ir maksimāli noslēgta un respektē klienta vēlmi pēc privātuma. Tikmēr dienvidu fasāde, kas slejās trīs stāvu augstumā, caur plašajiem stiklojumiem ļauj nolasīt ikkatru ēkas funkciju.

Neraugoties uz lielajām stiklotajām plaknēm, ēkā izdevies realizēt low-energy principus - kompakts apjoms, teju noslēgta ziemeļu fasāde, minimāla ārējā virsma siltuma zudumu samazināšanai, bet plašie stiklojumi dienvidu un rietumu pusē paredzēti solārās enerģijas uztveršanai. Papildus devumu ēkas enerģijas patēriņa samazināšanā sniedz uz jumta izvietotie saules kolektori.

Ēkas pirmie divi stāvi veidoti masīvi monolītā dzelzsbetona konstrukcijās. Starp divām plaknēm izvietotā siltumizolācija nodrošina betona virsmu eskponēšanu gan interjerā, gan eksterjerā. Trešais stāvs veidots atšķirīgs - ažūrs metāla karkass, kuru ieskauj plaši stiklojumi, nodrošinot 270 grādu panorāmu. Interjers veido un turpina ēkas askētisko tēlu - šeit dominē raupjas betona plaknes un plaši stiklojumi. Mājīguma sajūtu sniedz dabīgās ozolkoka virsmas un rūpīgi dizainētie elementi kā kamīna plakne un ažūrās metāla kāpnes. Iebūvēto, virsmās slēpto un piekārto gaismekļu apvienojums nodrošina neskaitāmus apgaismojuma scenārijus, kas pielietojot smart house principus ir viegli kontrolējami pat no viedtālruņa.

Saistītie raksti
Dizains un arhitektūra
Kultūra
Jaunākie
Interesanti