Prickera balva arhitektūrā piešķirta čīlietim Alehandro Aravenam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Prestižo Prickera balvu arhitektūrā šogad saņem čīliešu arhitekts Alehandro Aravena. Prickera balva tiek uzskatīta par vienu no nozares nozīmīgākajiem apbalvojumiem, ko bieži dēvē arī par arhitektūras Nobela prēmiju. Kopumā Aravena ir jau četrdesmit pirmais Prickera balvas saņēmējs, bet ceturtais tās ieguvējs no Latīņamerikas.

Balvas pasniedzēji īpaši uzsver Alehandro Aravena Katoļu universitātes inovāciju centra projektu Santjago Čīlē. Taču augstu vērtē arī citus viņa veikumus pēdējās pāris desmitgadēs.

Alehandro Aravena darbi vērsti ekonomiskā pieejamībā mazāk turīgo ļaužu vidū. Viņš arī ir slavens kā ēku apkārtējās vides labiekārtošanas meistars. Pats Aravena uzsver, ka vienmēr centies strādāt tā, lai viņa darbi uzlabotu un atvieglotu cilvēku dzīves.

"Mūsu dzīve būtībā sastāv no vienkāršiem darbības vārdiem - gulēt, mācīties, ēst, satikties, atpūsties. Ar šīm lietām esam aizņemti birojos, skolās, mājās un parkos. Arhitektūras uzdevums ir palīdzēt šīs darbības padarīt ērtākas un patīkamākas. Galvenais noteicējs arhitektūras veidošanā, manuprāt, ir pati dzīve," pauž Alehandro Aravena.

Arhitekta karjeras laikā viņš projektējis dažāda profila mācību iestādes - medicīnas, arhitektūras un matemātikas skolas. Ķīnā, Šanhajā, šobrīd top viņa projektēts veselības aprūpes centrs.

Arhitekta uzņēmums "Element" īpašu ievērību izpelnījies ar salīdzinoši lētajiem tā sauktajiem sociālo dzīvokļu māju projektiem, ko autori paši sauc par "pusi no labām mājām". Tas tāpēc, ka dzīvokļu namos atstāta iespēja pašiem iedzīvotājiem tos pilnveidot pēc sava prāta un finanšu iespējām.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti