Prestižā Prickera arhitektūras balva pasniegta pagaidu mājvietu radītājam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Prestižā „Prickera arhitektūras balva 2014” piešķirta japāņu arhitektam Šigeru Banam, kurš amata brāļu augsto novērtējumu izpelnījies ar sociālu un humānu darbu arhitektūrā - 56 gadus vecais arhitekts ir projektējis virkni pagaidu mājokļu, lai palīdzētu dabas katastrofu upuriem un bēgļiem.

Pagaidu mājokļu projektēšanā Šigeru Bans izmanto pārstrādājamos materiālus, piemēram, kartona caurules. Arhitekta darbu sarakstā ir arī kartona katedrāle Jaunzēlandē. Šigeru Bans pavadījis divus gadu desmitus, ceļojot pa pasauli, lai palīdzētu izstrādāt "cienījamu zemu izmaksu mājokli" cilvēkiem katastrofu zonās, tostarp Japānā, Ruandā, Indijā, Šrilankā, Haiti, Itālijā un Filipīnās. Ārpus humānās misijas Bana projektu sarakstā ir arī citas izcilas būves, piemēram, Pompidū centrs Parīzē, Francijā.

Prickera balvas žūrija norāda, ka Šigeru Bana humānā apņemšanās ir piemērs visiem.

"Būvniecības veidi neietekmē inovācijas un budžets neietekmē līdzjūtību. Šigeru ir radījis mūsu pasauli par labāku vietu,” uzsver kompānijas „Hyatt Foundation” vadītājs un balvas piešķīrējs Toms Prickers.

Savukārt balvas laureāts Šigeru Bans atzīst - esot liels gods saņemt prestižāko novērtējumu arhitektūrā, tomēr piebilst: „Man jābūt uzmanīgam, šis gods nāk pāragri, jo vēl neesmu sasniedzis pietiekami daudz. Šī balva man ir kā pamudinājums , lai es varētu turpināt darīt to, ko es daru, un augt."

Šigeru Bans savu humāno darbību sāka 1994.gadā, reaģējot uz Ruandas genocīdu, kas skāra miljonus cilvēku. Pēc tam, kad viņš ierosināja veidot papīra cauruļu patversmes bēgļiem centrālās Āfrikas valstī, Apvienotā Nāciju Organizācija pieaicināja arhitektu par konsultantu. Šigeru Bana labo darbu kontā ir vairāki uzprojektēti pagaidu mājokļi dabas katastrofu skartajiem reģioniem.

Šis ir mana mūža darbs,” uzsver Bans. „Kad es kļuvu par arhitektu, sajutos ļoti vīlies šai profesijā, jo mēs galvenokārt vienmēr strādājam ar priviliģētiem cilvēkiem, kuriem ir vara un nauda."

Tāpat Bans uzskata, ka arhitektiem jāuzņemas lielāka sociālā loma.

Mēs varam izmantot savu pieredzi un zināšanas, lai palīdzētu cilvēkiem, kurus skārušas dabas vai cilvēces izraisītas katastrofas. Pat vienkāršu pagaidu mājokli mēs varam padarīt ērtāku un skaistāku,” norāda arhitekts.

Prickera arhitektūras balva („The Pritzker Architecture Prize”) ir ievērojamākā arhitektūras balva pasaulē, kuras nozīmi nereti salīdzina ar Nobela prēmiju. Senas mecenātu dzimtas vārdā nosauktā Prickera balva pirmo reizi tika pasniegta 1979.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti