Porcelāna pētnieks Zigurds Konstants sarunu vakarā stāstīs par Kuzņecova fabriku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Durbes pilī, kur skatāma izstāde “Zudušo laiku meklējot. Kuzņecova porcelāns Zuzānu kolekcijā” 20. martā notiks sarunu vakars ar ilggadējo Latvijas porcelāna pētnieku Zigurdu Konstantu, medijus informē Tukuma muzeja pārstāvji.

Sarunu vakarā Zigurds Konstants caur savu personisko pieredzi ieskicēs darba dzīves nianses Rīgas porcelāna ražotnēs un dalīsies ar informāciju par Kuzņecova fabrikā 20.–30. gados strādājušajiem māksliniekiem-apgleznotājiem. Irinas Sočevanovas un Vladimira Kandijeva veikums šobrīd skatāms izstādē “Zudušo laiku meklējot. Kuzņecova porcelāns Zuzānu kolekcijā” Durbes pilī, savukārt formētājs Jānis Ozolants 30. gados piedalījies gandrīz katras jaunas formas izstrādes procesā fabrikā.

Krūze ar vāku. Irina Sočevanova (autorapgleznojums)
Krūze ar vāku. Irina Sočevanova (autorapgleznojums)

Zigurds Konstants (1932) laika posmā no 20. gadsimta 50. gadu vidus līdz 60. gadiem strādājis dažādos tehniskos amatos Rīgas Porcelāna fabrikā un vēlāk Rīgas Porcelāna un fajansa fabrikā. Darbā apguvis visas porcelāna priekšmetu izgatavošanas tehnoloģijas no formas veidošanas līdz dekorēšanai un apdedzināšanai. Strādājot līdzās darbiniekiem un māksliniekiem vēl no Kuzņecova fabrikas darbības laika, ieguvis zināšanas un praktisko darba pieredzi. No 80. gadiem pievērsies mākslas pētniecībai. Kopā ar Taisiju Poluikēviču sagatavojis plašu pētījumu par porcelāna vēsturi un ražošanu Rīgā “Rīgas porcelāns un fajanss” (1984). Zigurds Konstants ir autors arī vairākām mākslinieku monogrāfijām: “Georgs Šenbergs” (2018), “Jānis Pauļuks” (2006), “Auseklis Baušķenieks” (1989).

Zigurds Konstants
Zigurds Konstants

Izstāde "Zudušo laiku meklējot. Kuzņecova porcelāns Zuzānu kolekcijā" piedāvā ieskatu agrāko laiku priekšmetiskajā godībā, ražotāju tehniskajā un mākslinieciskajā varēšanā, iezīmējot arī Kuzņecova porcelāna īpašo vietu cilvēku atmiņās. Eksponēti Kuzņecova fabrikās Krievijā un Latvijā ražotā porcelāna un fajansa priekšmeti, kas tapuši no 19. gadsimta otrās puses līdz pat Otrajam pasaules karam. Izstādes pamatu veido Zuzānu kolekcija, kā arī Tukuma muzeja un Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzeja krājumu priekšmeti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti