Kultūras ziņas

Krievu romanču valdzinājums

Kultūras ziņas

"Kilograms kultūras" rudens balsojuma rezultāti

Porcelāna mākslas "Paralēlās plūsmas"

Porcelāna mākslas «Paralēlās plūsmas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas Porcelāna muzejā Vecrīgā atklāta izstāde “Paralēlās plūsmas. 20. gs. 80. - 90. gadu porcelāna māksla un dizains Latvijā”, kas sniedz ieskatu spilgtākajās tā laika porcelāna mākslas tendencēs, mākslinieku radošajos meklējumos un rūpnieciski ražoto servīžu stilā.

Bijusī Rīgas Porcelāna rūpnīca bija viena no lielākajām ražotnēm Padomju Savienībā, tāpēc, atskatoties uz laiku, kad viena otru nomainīja divas atšķirīgas politiskās sistēmas un cilvēku radošā darbība kalpoja kā laikmeta nogriežņu sasaiste, Rīgas Porcelāna muzejā izveidota izstāde “Paralēlās plūsmas. 20. gadsimta 80.-90. gadu porcelāna māksla un dizains Latvijā”.

"Izstāde aptver no rūpnīcā ražotā porcelāna līdz mākslinieku individuālajiem darbiem. Ir daudzas interesantas lietas, ko mākslinieki piedāvāja, bet kas netika akceptētas, tagad tiek parādītas - no mūsdienu skatījuma ārkārtīgi interesanti var redzēt dizaina mākslas tendences, kuras latviešu mākslinieki mēģinājuši integrēt no aktualitātēm, kas virmoja dizainā Eiropā, pasaulē," stāsta Rīgas Porcelāna muzeja izstāžu kuratore Ieva Nagliņa.

Viena no keramiķēm, kas padomju gados pēc Mākslas akadēmijas beigšanas tika norīkota nostrādāt Rīgas Porcelāna rūpnīcā obligātos trīs gadus, bija Sarmīte Munde.

"Tas bija septiņdesmito gadu sākums, mēs nācām ar vēlēšanos citādāk pieiet tam, ko gatavo Rīgas Porcelāna rūpnīca, bet izrādījās, ka nav tik vienkārši," stāsta māksliniece Sarmīte Munde. "Šajā izstādē ir mani jau 90.gadu sākuma darbi, tas jau ir pēc izmaiņām mūsu dzīvē, un es taisīju folkloras ievirzi, savu domu."

Tā kā Rīgas Porcelāna muzeja uzdevums ir pētīt un apkopot, kā porcelāna mākslas un ražošanas process attīstījās Latvijas teritorijā PSRS pēdējā eksistēšanas periodā un kādos virzienos tas attīstījās, kad robežas bija lauztas, izstādīti arī Atmodas laika mākslinieku spilgtākie porcelāna autordarbi.

Izstāde Rīgas Porcelāna muzejā skatāma līdz 11. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti