Dienas ziņas

Aicina pieminēt Baigā gada upurus

Dienas ziņas

GKR saraksta augšgalā – iepriekšējie domnieki

Ar ziedojumiem atjauno Popes muižu

Popes muiža dāvanā saņem koka verandas projektu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Par Popes muižas koka verandu līdz šim liecināja vien dažas senas fotogrāfijas. Nu Ventspils novada Popes iedzīvotāji tikuši pie dāvanas – arhitektes Zaigas Gailes birojs izveidojis verandas projektu. Līdzekļu, lai to uzbūvētu nav, bet vietējie rokas nenolaiž. Popes muižas biedrība, ko dibinājuši vietējie iedzīvotāji, soli pa solim apskatei atver seno ēku durvis, bet līdzekļi projektiem tiek iegūti, rīkojot mūzikas festivālu.

Baroni fon Bēri Kurzemē ir labi zināmi kā skaistu muižu būvētāji. Popes muižas stāsts atdzimst kopā ar Popes muižas biedrību, ko dibinājuši paši iedzīvotāji ar mērķi atgriezt šo vārdu Latvijas kartē. Vispirms tās bija vairākas iedzīvotāju talkas brūkošajā estrādē, tad sekoja zirgu staļļa glābšana, ko biedrība ieguva koncertu un labdarības tirdziņu rīkošanai.

Sekoja vēstures materiālu vākšana un sadarbībā ar Rundāles pils muzeju, arī muzeja priekšmetu apzināšana.

“Arī Rundāles pilī ir šis tas no Popes muižas. Krāsns, piemēram, arī Bēru portretu kolekcija,” zina stāstīt Popes iedzīvotāja Dace Vašuka.

Četru gadu laikā Popes muižas biedrībai izdevies izveidot dziesminieku mūzikas festivālu “Vārti”, kur pie ugunskuriem vairāku dienu garumā pulcējas tuvi un tāli ciemiņi. Muižas kungu ēku apsaimnieko Popes pamatskola. Un pamazām ēkās ap reiz tik saimnieciski pārdomāto muižas kompleksu sāk dzīvot arī ienācēji, kas apgalvo, ka Popes kalnam ir sava īpaša aura.

“Pope taču ir Kurzemes pērle. Ar savu kalnu, ar ēkām, ar savu auru. Es domāju, ka tas ir Dieva dots stūrītis,” saka Popes iedzīvotāja Antra Korāte.

Antra Korāte pagaidām ir vienīgā, kas sniedz tūrisma pakalpojumus šai vietā. Muižas ēkas vēl ir tukšas, tās gaida savu pielietojumu:

“Bija divas dzīvojamās mājas. Viena pirms diviem gadiem cieta ugunsgrēkā, bet ir iekonservēta. Un es ļoti ceru, ka tuvākajā laikā tiks izstrādāta arī Popes muižas ēku attīstības stratēģija, lai būtu šis redzējums,” saka Vašuka.

Nule kā Popes muižas biedrībai pasniegta kāda īpaša dāvana. Arhitektes Zaigas Gailes birojs ir uzdāvinājis projektu verandai, kas reiz atradusies muižas austrumu fasādē, bet nu par to liecina vien aizmūrētas durvis un brūkošas kāpnes.

“Viņa patiešām atbrauca ar visu savu ģimeni uz Popi. Vienā jaukā maija pēcpusdienā mēs to izstaigājām. Protams, viņa apliecināja, ka šī vieta ir vērtība, kas apliecina, ka nedrīkst baidīties sapņot,” saka Vašuka.

Popes atdzimšanas biedrībai nav ne līdzekļu, ne celtnieku, lai šo projektu īstenotu, tomēr vietējie iedzīvotāji ir cieši pārliecināti: veranda muižai būs.

Jau 25. jūlijā Popes estrādē skanēs “Turaidas roze” un grupa “Pērkons”. Tieši tad pirmoreiz būs iespēja publiski redzēt maketu un tiks vākti ziedojumi verandas atjaunošanai. Par to, ka veranda bijusi, līdz šim liecināja vien daži seni fotoattēli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti