Kultūras rondo

"Par tēviem" - tēvu stāsti Elmāra Seņkova izrādē

Kultūras rondo

Animācijas filma "Lote un pazudušie pūķi" pārstāvēs Latviju Berlinālē

Izstāde "Laika zīmju pieraksti" - dabas un skarbo laika apstākļu iedvesmots skats uz modi

Pērļotas kleitas, rotaslietas no putnu kājām un adīšana: Izstādes «Laika zīmju pieraksti» stāsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Šī izstāde ir veidota 3. Ziemeļvalstu modes biennālei, kas tika atklāta 2014. gadā. Mēs uzrunājām divas mākslinieces - Sāru Kūperi un Ninu Gorferi - un jautājām, vai viņas vēlētos būt šīs izstādes kuratores. Sākumā šaubījās, jo strādā ar mākslas fotogrāfiju, veidojot foto projektus, bet neko saistībā ar modi," īsu ieskatu izstādes vēsturē sniedz Ziemeļu mājas pārstāve Kristīne Ingvarsdotira.

Ceturtdien ar izstādi “Laika zīmju pieraksti” saistīto pasākumu virkni iesāks diskusija “Ilgspējīgas modes iniciatīvas Ziemeļvalstīs”, kurā piedalīsies dažas no izstādē pārstāvētajām māksliniecēm, viņas dalīsies savā pieredzē.

Pērļošanas dizainers radījis kleitu savai meitai

Kristīne Ingvarsdotira kā pirmo vedina aplūkot Nikolaja Kristensena darinātās pērlīšu kleitas savai meitai. Viņš mīt Grendlandes ziemeļrietumos, un viņu aizrauj tradicionālā grenlandiešu pērļošana.

"Parasti ar pērļošanu nodarbojas sievietes.

Nikolajs ir pērļošanas dizainers, un viņa izmantotās krāsas ir ļoti ekspresīvas, tas ir pavisam atšķirīgi. Ja paskatāties uz šīm krāsām un rakstiem, varētu domāt, ka tas nāk no Barselonas vai kādas Dienvideiropas zemes, no Spānijas.

Bet šeit var redzēt, cik radošs ir šis meistars, un tas viss ir darināts mazā, mazā ciematā,” stāsta Ingvarsdotira.

Stāsts par viena no kleitām teksta formā lasāms arī uz sienas: "Mēs ar sievu posāmies kāzām, tad arī man radās ideja darināt meitai pērļu kleitu, ko vilkt uz svinībām. Pērļot es sāku jūnijā un pabeidzu augustā. Kleitu viņa dabūja mūsu kāzu dienā, taču ārā bija auksti, un vienā brīdī manas meitas lūpas sametās zilas. Es nebiju pamanījis, ka pērles piesalst viņai pie miesas. Tas bija 1993. gada 2. augustā."

Modes zīmola "Mundi" īpašnieks pievērsies zemūdens tematikai

Tālāk vēl kāds stāsts par Mundi un viņa zemūdens darbiem. Mundi ir Gudmundura Halgrimsona no Islandes zīmola nosaukums. Viņa pirmās kolekcijas uzreiz bijušas pieprasītas visā pasaulē. Izstādē aplūkojams darbs "Grimšana".

Viņš šobrīd ir viens no spilgtākajām Islandes modes zvaigznēm. Un jau ļoti jauns izveidoja savu modes zīmolu.

Dažus gadus vēlāk viņš modi nomainīja pret kompjūterspēlēm, pārcēlās uz Berlīni un tagad veido kompjūterspēles. Viņam patīk izmēģināt dažādas lietas, arī eksperimentālā kino ir pamēģinājis Tas ir ļoti raksturīgi Islandei, ka cilvēki no vienas jomas metas citā.

Saskarsmes punkts starp tradicionālo un moderno adīšanā

Fēriešu modes dizainere Gudruna Rogavardotira daudz dzīvojusi ārpus Fēru salām, savu karjeru veidojusi, piedaloties dažādos Eiropas Savienības projektos, tomēr atgriezusies. Viņa stāsta, ka citur modes dizaineram ir jāizjūt liela konkurence, pretēji, kā tas ir viņas dzimtenē.

Gudruna ar savu izmeklēto gaumi un smalko materiālu un krāsu izjūtu meklē saskarsmes punktus starp tradicionālo un moderno adīšanā. Par adījumiem, kas Kristīnei un pašai Gudrunai mugurā, izvēršas vesels stāsts. Gudruna stāsta, ka kopš seniem laikiem Fēru salu zelts ir bijusi vilna, tā bijusi arī pirmā eksportprece, un katru vakaru vīrieši un sievietes labprāt ada.

Jau pieminētās izstādes kuratores un mākslinieces Sāra Kūpere un Nina Gorfere radījušas brīnišķīgas fotogrāfijas, kurā atklājas katra dizainera radītājs caur dzimto vietu un vidi.

No dabā atrastā iedvesmotas rotas

Vizuāli ļoti interesantas fotogrāfijas, kurās redzams islandiešu rotu mākslinieces Krijas radītās rotas un greznumlietas:  dabā atrasti objekti - zobi, kauli, putnu kājas kļūst par izejmateriālu un iedvesmas avotu viņas izsmalcinātajiem darinājumiem. Māksliniece, izrādās, dzīvo un strādā Bruklinā, Ņujorkā.

"Piemēram, rotu māksliniece Krija, patiesībā tās bildes, ko mēs redzam izstādē, nav tapušas Islandē, bet ir tapušas Katskiļu kalnos Amerikā un tur atrodas dizainerei vasaras māja. Bet faktiski visa tā vide, kas viņai ir apkārt, ir ļoti tuvu tai, kur viņa ir pavadījusi bērnībā vasaras savā vecvecāku saimniecībā, kas ir bijusi tāda kalnu ieskauta ieleja, kur ganījušās govis un aitas un zirgi. Kur viņi bērnībā spēlējušies, un viņa radījusi sev tādu miera ostu, arī esot Amerikā,” stāsta Ingvarsdotira.

Izstāde “Laika zīmju pieraksti” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs skatāma līdz 31. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti