Kultūras ziņas

Londonā pulcējas grāmatniecības profesionāļi

Kultūras ziņas

Vai JRT rekonstrukcija ir apdraudēta?

Paziņo Arhitektūras gada balvas pretendentus

Paziņoti Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 nominanti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Trešdien, 11. aprīlī, preses konferencē tika paziņoti atlases žūrijas izraudzītie nacionālas nozīmes apbalvojuma Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 nominanti. Šogad par valsts augstāko apbalvojumu arhitektūrā turpinās sacensties 9 darbi.

Nākamajā posmā darbu vērtēšana tiks nodota fināla žūrijas rokās, kura izraudzīs galveno balvu ieguvējus. Labākie Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 darbi tiks paziņoti 18. maijā svinīgā apbalvošanas ceremonijā K. K. fon Stricka villas dārzā, informēja Latvijas Arhitektu savienības pārstāve Austra Marta Jirgensone.

Šogad Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursam tika pieteikti 46 darbi, to vidū gan sabiedriski nozīmīgi objekti, gan privātmājas, gan arī ar arhitektūru saistīti notikumi. Atlases žūrija pusfinālam ir izvirzījusi 9 darbus.

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 ietvaros no 14. līdz 18. maijam Latvijā tiks atzīmēta Arhitektūras nedēļa, kuras ietvaros norisināsies vairāki pasākumi ar mērķi veicināt diskusiju par kultūru arhitektūras procesos, izcelt Latvijas arhitektūras izcilākos sasniegumus pēdējā gada laikā un veicināt plašākas sabiedrības iesaisti arhitektūras vidē. Šī gada Arhitektūras gada balvas vienojošā tēma ir būvkultūra – kādēļ nepieciešama laba un kulturāla arhitektūra, un kāda ir ikviena cilvēka nozīme kulturālas vides veidošanā.

Arhitektūras nedēļas būtiskākie notikumi: nominantu izstādes atklāšana un publiska diskusija nedēļas iesākumā, kā arī industrijas profesionāļu atvērtās lekcijas, kuras notiks 18. maijā, un tām sekos gaidītākais notikums – Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 svinīgā pasniegšanas ceremonija.

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 nominanti (alfabētiskā kārtībā):

  • Bērnu laukums “Labirints”, autori: Liene Mackus sadarbībā ar SIA Balta istaba
  • Bērzpils kapličas restaurācija, autori: Artūrs Lapiņš, inženieri Māris Bēnfelds un Ģirts Pavlovs, arhitektoniskā izpēte Vija Strupule
  • Dabas koncertzāle 2017, autori: SIA “Didzis Jaunzems Arhitektūra” – Didzis Jaunzems, Ervīns Gorelovs, Juta Davidovska
  • Daudzdzīvokļu ēka Ģertrūdes ielā 121, autori: Agnese Lāce, Renāte Pablaka, Inese Buša
  • Izstāde “Tev ir pienākušas 1243 ziņas”, autori: ekspozīcijas un saziņas dizains Rihards Funts, Toms Lucāns, dizaina studija “Rijada”, asistente Roberta Fišere, kuratori Kaspars Vanags, Zane Zajančkauska, Diāna Fransena
  • Liepājas valsts 1. ģimnāzija, autori: arhitekte Ilze Mekša, SIA “Wonderfull”
  • “Rižskij Samogon” ražotne, autori: SIA “Nesens”, SIA “Variant Studio”
  • Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas rekonstrukcija un A korpusa jaunbūves 1. kārta, autori: “JKMM Architects” (Somija), skiču projekts “JKMM Architects” sadarbībā ar arhitektu biroju “Nams”, “Solve” (Austrija, medicīnas tehnoloģijas), “Oliver” (Izraēla, slimnīcas funkcionālie risinājumi), būvprojekts “SARMA&NORDE Arhitekti”, arhitekti Visvaldis Sarma, Gunta Grikmane, Aleksandrs Nedzveds, Andris Vītols, Toms Kampars, Evija Dansone, Jēkabs Vaicis
  • VEF ražošanas korpusa pārbūve, autori: SIA “Zenico Projekts”, Viktors Valgums, Viktors Valgums jun., Kaspars Dortāns, Tamāra Stuce

 

Šogad darbus vērtēja atlases žūrijas sastāvā esošie iepriekšējā gada apbalvoto darbu autoru pārstāvji arhitekti Austris Mailītis, Kārlis Melzobs, Pēteris Blūms, Dagnija Smilga un Juris Lasis, kā arī Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa un mākslinieks Andris Eglītis.

“Gada balvai iesniegtajos objektos iezīmējas divas svarīgas tendences Latvijas arhitektūras ainavā. Pirmkārt, projekti, kas saistīti ar vēsturiskā mantojuma saglabāšanu un tālāku attīstīšanu, ir konkurētspējīgi arhitektūras piemēri Eiropas kontekstā. Ir vērojama pieaugoša konceptuāla interese un iejūtība pret esošo ēku substanci. Savukārt jaunbūvēs, kurām ne tikai jāveic vērtīgs pienesums sabiedrībai, jārespektē vietas un laika konteksts, bet arī jārada jauna forma, nereti rodas priekšstats par skaidras arhitektūras valodas un domas tīrības trūkumu. Pašvaldību projektos vērojama augsta mērķtiecība projekta sākumā, taču nepieciešamākais uzlabojums būtu jauni kvalitātes kontroles mehānismi projekta izstrādes un būvniecības procesā,” komentē Latvijas Arhitektūras gada balvas 2018 atlases žūrijas pārstāve Dagnija Smilga.

“Veiksmīgākie objekti ir tie, kuros skaidrs virsuzdevums mijas ar nepārtrauktu arhitekta, pasūtītāja un būvnieka sadarbību līdz pat mēbeļu un iekštelpu dizaina risinājumiem. Katrā šī gada arhitektūras balvai nominētajā projektā meklējām gan vēstures sapratni un tradīcijas, gan spēcīgu konceptuālās arhitektūras domāšanu savienojumā ar uzdrīkstēšanos eksperimentēt,” turpina Dagnija Smilga.

Nākamajā vērtēšanas kārtā 9 nominētos darbus izskatīs un lēmumu par galvenajām balvām pieņems fināla žūrija, kuras sastāvā papildus ārvalstu arhitektūras profesionāļiem šogad tika iekļauta arī atlases žūrijas izvirzīta pārstāve.

Austris Mailītis raksturo izvēlēto žūrijas sastāvu: “Fināla žūriju veidos Eiropas arhitektūras skolas pārstāvji, kuri labi pārzina gan pasaules, gan Latvijas kontekstu. Žūrijas sastāvā būs arhitekts, urbānists un Parīzē bāzētās “Studio Muoto” vadītājs Īvs Moro (Yves Moreau), atlases žūrijas izvirzītā pārstāve, viena no Cīrihē bāzētā “Hosoya Schaefer Architects” biroja vadītājām, arhitekte Dagnija Smilga, Igaunijas Arhitektu savienības prezidente un pazīstamā igauņu arhitektu biroja “Kavakava” līdzdibinātāja, arhitekte Katrina Kova (Katrin Koov), jaunās paaudzes neatkarīgais arhitekts, lietuvietis Lins Lapinsks (Linas Lapinskas), kā arī Londonas biroja “PUP Architects” pārstāvis un Oksfordbrūksas Universitātes arhitektūras nodaļas lektors, arhitekts Teodors Molojs (Theodore Molloy).”

Darbi tiek vērtēti pēc vienotiem kritērijiem, ņemot vērā ideju un koncepciju, darba viengabalainību, atbilstību projekta uzdevumam, kontekstu un mērogu, rūpību un pamatīgumu, kā arī sabiedrisko nozīmīgumu un emocionālo iedarbību.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionāls arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus, un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Tas ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju. Latvijas Arhitektūras gada balvas partneris – "Krassky".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti