Dienas ziņas

Rainim un Aspazijai veltīts piemineklis Pedvālē

Dienas ziņas

Meklēs, kur izmitināt patvēruma meklētājus

Par Okupācijas muzeju diskutēs publiski

Par Okupācijas muzeja piebūvi plāno rīkot publisko apspriešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas dome plāno rīkot publisku apspriešanu par Okupācijas muzeja piebūvi, tādējādi cerot muzeja piebūvi uzbūvēt plānotajā laikā līdz Latvijas simtgadei. Šāda vienošanās panākta pēc pirmdienas, 5.oktobra, tikšanās ar muzeja vadību. Iecerēts, ka sabiedriskā apspriešana varētu norisināties līdz Ziemassvētkiem, par to ceturtdien, 8.oktobrī, jālemj Rīgas būvvaldes padomei. Publiskajā diskusijā savu viedokli varēs izteikt gan iedzīvotāji, gan arhitektūras un būvniecības jomas profesionāļi. Tomēr atsevišķi arhitekti, kas iepriekš iebilduši pret muzeja paplašināšanu, sola diskutēt nevis par to, kā labāk būvēt jauno piebūvi, bet kā varētu izmantot pašreizējās muzeja telpas.

Muzeja vadība iepriekš paudusi bažas, ka projekts līdz 2018.gadam varētu netikt pabeigts, un 8.oktobrī panāktā vienošanās paredz publiskas apspriešanas rīkošanu. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs atbalstīja Okupācijas muzeja vadības prasību pasteidzināt muzeja piebūves projekta "Nākotnes nams" virzību. Publiskajā apspriešanā plānots noskaidrot to, kādā veidā piebūvi būvēt būtu vislabāk un tā nebūšot diskusija par to, vai šāda piebūve vispār nepieciešama. Iecerēts, ka sabiedriskā apspriešana varētu notikt līdz Ziemassvētkiem, kā to lūdzis muzejs.

"Tas ir formāts, kurā ir pieaicināti eksperti, kuri izsaka savu viedokli. Šeit mēs runājām ar muzeju, ka, no vienas puses, šo diskusiju organizēs būvvalde, bet, protams, es no savas puses palīdzēšu, vērsīšos pie kultūras ministres, lai padarītu diskusiju ne tikai operatīvu, kas ir ārkārtīgi svarīgi, bet arī jēgpilnāku, lai nonāktu pie rezultātiem, kas mums pateiktu - šeit ir nepieciešami tādi un tādi pilnveidojumi, ko tālāk iestrādās projektā. Mēs no savas puses centīsimies arī iekļauties līdz Ziemassvētkiem, bet prognozēt, kādā veidā attīstīsies publiskā diskusija, neviens nevar," stāsta Nils Ušakovs.

Diskusija esot nepieciešama, lai apmierinātu visas puses, gan sabiedrību, gan arhitektus, kas iepriekš izteikuši visai pretrunīgus viedokļus par paredzēto piebūvi. Pret būvatļaujas izsniegšanu iepriekš iebildis Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis. Kā pastāstīja muzeja vadība, iebildumi esot pret pārāk šauro vestibilu un fasādi. Pēc apspriedes rezultātiem projekta autors Gunārs Birkerts esot gatavs iestrādāt izmaiņas esošajā projektā.

Ar pašreizējo vienošanos apmierināta arī Okupācijas muzeja vadība, apliecina muzeja valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs: "Tas bija arī mūsu ieteikums, šeit vest sarunu procedūru, kas notiks kā publiska apspriešana un, no otras puses, tajā pašā laikā notiks profesionālas sarunas par konkrētiem risinājumiem, ko ir ieteikuši arhitekti. Runa ir tikai par piebūvi un kādā veidā šo konkrēto, jau tehniskā projekta stadijā esošo objektu uzlabot, lai tas apmierinātu visas tās puses, kuras piedalīsies diskusijā. Mēs negribētu šo projektu samazināt vai pārveidot tā, ka mēs tur nevaram strādāt."

Arhitekte Zaiga Gaile, kura vasarā vākusi arhitektu parakstus pret "Nākotnes nama" būvniecību, Latvijas Radio norādīja, ka joprojām iebilst pret muzeja paplašināšanu un uzskata, ka iespējams apgūt vēl pašlaik līdz galam neizmantotas muzeja telpas.

"Es esmu iesniegusi Okupācijas muzejam savu vīzijas skici. Apskatīju objektu, kāds tas ir esošais, un es, protams, esmu pret "Nākotnes namu". Manā skicē visam pietiek vietas, ja izmanto pagraba stāvu vai varbūt pat paplašina pagraba telpas un muzeja pētniecības daļu pārnes uz Stūra māju. Es cīnīšos līdz pēdējam, lai piebūves nebūtu," uzsver Zaiga Gaile.

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs noliedza, ka iepriekš projekta virzība uz priekšu varētu būt kavēta apzināti. Tieši pretēji, tagad būvvalde cerot, ka sabiedriskās diskusijas varētu notikt jau tuvākajā laikā, par tām jālemj jau ceturtdien, 8.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti