Par «Latvijas gada monētu 2021» atzīta «Veiksmes monēta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tradicionālajā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2021" atzīta "Veiksmes monēta". Tās grafisko dizainu veidojis pieredzējis monētu mākslinieks Arvīds Priedīte, kas ir daudzu Latvijas Bankas kolekcijas monētu autors, bet plastisko modeli – Jānis Strupulis, informēja Latvijas Bankas preses dienests.

"Monētā iekalts vēstījums, ka veiksme var būt nejauša, tomēr, atšķirībā no laimes, tā prasa cilvēka enerģisku darbošanos. Gadās "cūkas laime", kad, neko nedarot, laime pati iekrīt klēpī. "Cūkas veiksmes" nemēdz būt. Viens no veiksmes simboliem ir ceriņu pieclapīte. Tautas ticējums vēsta, ka, atrodot pieclapīti, tā ir vai nu, iedomājot vēlēšanos, jāapēd, vai arī jāsakaltē un jātur pie rokas," ar monētu iepazīstināja Latvijas Bankas pārstāvji.

Monētas aversā atveidots ceriņu zieds ar piecām lapiņām, kas klāts ar krāsu druku, bet reversā – ceriņa ziedu ķekars, kurā starp daudzajiem mazajiem ziediem atrodama arī viena veiksmīgā pieclapīte.

"Ikgadējā monētu aptauja šogad notika trauksmainā laikā, kas uz veiksmi, iespējams, liek paskatīties pilnīgi citām acīm. Lai "Veiksmes monēta" mums šobrīd kalpo kā atgādinājums un mudinājums dalīties savā veiksmē ar tiem, kam to pašlaik vajag daudz vairāk," uzsvēra Latvijas Bankas padomes locekle Zita Zariņa. "Vēlos sveikt monētas māksliniekus ar lielisko veikumu, kas nes Latvijas vārdu tālu pasaulē."

Arī šogad savu izvēli izdarīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ekspertu komisija, kurā darbojās LNMM direktore Māra Lāce, Dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska un Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas vadītāja Elita Ansone.

LNMM par mākslinieciskā izpildījuma ziņā izcilāko monētu nosauca mākslinieku Kristas un Reiņa Dzudzilo radīto monētas dizainu "JĀ vai JĀ"

– pārliecinoši lakonisks un konceptuāls tēmas risinājums, kas dzīvespriecīgi apliecina divu cilvēku savienības sakramentālo veselumu, kad averss un reverss kļūst viens, norādīja vērtētāji.

2021. gadā tika izlaistas četras kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru un vispārcilvēciskām vērtībām:

Latvijas Banka kopš 1993. gada izlaidusi 98 lata un 44 eiro kolekcijas monētas. Kopumā Latvijas monētu veidošanā piedalījušies vairāk nekā 50 Latvijas mākslinieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti