Par labākajām gada būvēm atzīst Rundāles pili un LNB jaunbūvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Par pagājušā gada labākajām būvēm Latvijā atzītas Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunbūve un Rundāles pils pēc restaurācijas, aģentūru LETA informēja žurnāla "Latvijas Būvniecība" galvenā redaktore Agrita Lūse.

Vērienīgā un svinīgā ceremonijā ar būvniecības nozares, valsts institūciju, pašvaldību un vēstniecību pārstāvju dalību šovakar Mazajā ģildē tika noskaidroti divu konkursu - "Latvijas būvniecības gada balva 2014" un "Gada būvinženieris Latvijā 2014" - laureāti.

Galvenās balvas - "Grand Prix" - saņēma divas 2014.gadā pabeigtas ievērojamas ēkas, kuras, lai arī pēc tipoloģijas atšķirīgas, ir līdzīgas pēc saturiskā uzdevuma - tām ir būtiska nozīme kultūras mantojuma saudzēšanā un sabiedrības izglītošanā.

"Grand Prix" balvu saņēma Rundāles pils restaurācija un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunbūve.

Kopumā "Latvijas Būvniecības gada balvas 2014" konkursā ēkas un būves tika vērtētas deviņās nominācijās.

Nominācijā "Jaunbūve - sabiedriska ēka" pirmā vieta tika piešķirta Daugavpils Universitātes laboratoriju korpusam. Nominācijā "Jaunbūve - dzīvojamā ēka" par uzvarētāju kļuva zemas enerģijas patēriņa privātmāja Mežaparkā, Rīgā. Nominācijā "Rekonstrukcija" uzvarēja Oskara Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas ēkas rekonstrukcija un sporta kompleksa jaunbūve, savukārt nominācijā "Fasāžu renovācija" - J.G.Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskola.

Nominācijā "Restaurācija" pirmā vieta tika piešķirta Bauskas pils jaunajai daļai, bet nominācijā "Jauna inženierbūve" - beramkravu terminālim "Riga Bulk Terminal". Par labāko būvi nominācijā "Rekonstrukcija - inženierbūve" atzīts tilts pār Mūsu Bauskā. Par labāko koka būvi atzīta privātmāja Rotas ielā, Jūrmalā. Savukārt nominācijā "Publiskā ārtelpa" par labāko atzīts Pasta salas labiekārtojums Jelgavā.

Latvijas labākie būvnozares profesionāļi jau septīto gadu tiek apbalvoti četrās nominācijās. Atšķirībā no iepriekšējiem konkursiem šogad ievērojamu skaitu balvu saņēma sievietes, kuras strādā būvniecībā.

Nominācijā "Jaunais speciālists" pirmā vieta tika piešķirta Uldim Strautam. Par labāko būvdarbu vadītāju atzīta Kristīne Gulbe, bet par labāko inženieri-projektētāju - Ļubova Rukmane-Rogova. Pirmo vietu nominācijā "Projektu vadītājs" ieguva Valerijs Gorjuns.

Jau ziņots, ka konkursam "Latvijas būvniecības gada balva 2014" līdz 2015.gada 31.janvārim tika kvalificēti 55 pieteikumi ēkām, inženierbūvēm un publiskās ārtelpas objektiem, kas nodoti ekspluatācijā 2014.gada laikā visā Latvijā un atbilda nolikumā izvirzīto kritēriju kopumam. Otrajā kārtā žūrija izvirzīja 40 objektus deviņās nominācijās, no kuriem tika izvirzīti laureāti - pirmo trīs godalgoto vietu ieguvēji. Divi objekti iegūs "Grand Prix 2014" ārpus nominācijām.

No 5.marta Līvu laukumā, Rīgā, ir atvērta fotoizstāde, kurā lielformāta fotoattēlos aplūkojama daļa no konkursa otrajai kārtai izvirzītajiem objektiem. Tie ir - Oskara Kalpaka Rīgas tautas daiļamatu pamatskola, Johana Gotfrīda Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskola, "Riga Bulk Terminal", tilts Bauskā pār Mūsas upi, apartamentu ēka "Elizabeth" Rīgā, kordegardes ēka Daugavpils cietoksnī, Latvijas Nacionālā bibliotēka jeb Gaismas pils, "Villa Tiffany" Jūrmalā, zema enerģijas patēriņa ēka Rīgā, koka privātmāja Jūrmalā.

Konkursa misija ir popularizēt labas būvniecības praksi, kas apvienota ar estētisku un harmonisku arhitektūru. Konkursa rezultāti būs precīza ziņa sabiedrībai par to, kādi objekti atbilst konkursa izvirzītajai devīzei - droša, inovatīva un kvalitatīva būvniecība. Viens no konkursa nolikuma punktiem paredzēja būvkonstrukciju projektēšanas aprēķinu atskaites iesniegšanu, kuru izvērtēja žūrijas projektēšanas eksperti.

Konkursam "Latvijas būvniecības gada balva 2014" iesniegto pieteikumu skaits kontekstā ar citiem ēkām un būvēm domātiem konkursiem ir lielākais pēdējo gadu laikā, norāda Lūse. Neraugoties uz nolikumā ietvertajām sarežģītajām prasībām, arhitekti, būvnieki, pasūtītāji tās atzinuši par pamatotām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti