Labrīt

Eksperte: Otrā pensiju līmeņa iemaksas būtu jāpalielina, nevis jāsamazina

Labrīt

Pūce: Pēc Satversmes tiesas sprieduma jāvērtē arī citu novadu apvienošana

Mākslas akadēmiijas Dizaina diplomandu darbi aplūkojami Rīgas skatlogos

Par ko domā jaunie dizaineri? Diplomdarbu izstāde Rīgas skatlogos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šķīvis bērnu ēšanas paradumu uzlabošanai, spēle pedagogiem skolēnu agresijas cēloņu izpratnei, aplikācija jaunajiem dārzniekiem “Garā pupa” – tie ir daži no diplomdarbiem, ar ko Mākslas akadēmiju šogad absolvējuši Dizaina nodaļas studenti. Daļu no viņu darbiem šogad ir iespēja aplūkot visplašākajam skatītāju lokam, jo tie eksponēti Rīgas centra ēku skatlogos. Lai tos redzētu, ir jādodas uz dažādām vietām Vaļņu ielā, Dzirnavu ielā un Krišjāņa Barona ielā. Kopumā darbi atspoguļo, ka jaunie dizaineri daudz domā par sociālo problēmu risināšanu, kā arī par vides saglabāšanas un ekoloģijas jautājumiem. Izstāde, kam dots nosaukums “Skat'logā”, pilsētvidē būs eksponēta līdz jūlija vidum, un tā ir ievads Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas 60 gadu svinībām rudenī.

Nelielu ekskursiju pa dažām no izstādes vietām Latvijas Radio veica kopā ar projekta kuratori Lieni Jākobsoni.

Pie skatloga, kurā redzami Modes apakšnozares diplomandu darbi, Jākobsone atzīmē – kolekcijās novērojama ļoti liela daudzveidība. Skatlogā redzams gan ļoti krāšņs kāzu tērps, gan ikdienā valkājams apģērbs mūsdienīgai un drosmīgai biznesa sievietei, gan augstās modes piedāvājums, gan arī interpretācija par tā saukto kapsulas garderobi, kas mūsdienās kļūst aizvien aktuālāka, proti, kad cilvēkam ir minimāls pamatapģērbu komplekts, ko dažādi kombinēt.

Liene Jākobsone atzīmē: “Šajos darbos tiek arī ielikti dziļi personiski stāsti. Autori tajos reflektē arī par kaut kādām savām personiskajām problēmām, kas, piemēram, saistītas ar bērnības atmiņām. Viena autora darbā ir stāsts par mentālām, psiholoģiskām problēmām, ar ko autors cīnās ikdienā, ko citi varbūt nepamana, bet kas uzkrājas kaut kur iekšienē, un tad attiecīgi māksliniece to iekļauj šajā kolekcijā, tādā veidā tas gluži vai terapeitiski darbojas un ļauj arī runāt par šīm tēmām ar plašāku sabiedrību.”

Krišjāņa Barona ielas skatlogos izstāde izvērtusies visplašāk. Barona ielas 17 skatlogā redzami metāla dizaina absolventu darbi.

Liene Jākobsone stāsta: “Mums priekšā šobrīd varbūt viens no tādiem iespaidīgākajiem darbiem – kaklarotas, kas izgatavotas no jūras enkuru ķēdēm, kas ir apvilktas ar ādu. Turklāt – ar tetovētu ādu. Autore ir meklējusi motīvus un beigās nonākusi līdz saviem pašas rakstiem, un tas viss ir tagad materializējies šajā kolekcijā.

Tā nav tāda burtiski valkājama kolekcija, jo ķēdes – kā varat iztēloties – ir ļoti smagas, bet vizuāli ārkārtīgi ekspresīva.”

Darbs nosaukts – “Kas zem ādas”, un autore tajā aicina pārdomāt patērētājkultūras attieksmi pret rituālām praksēm.

Barona ielā 31 izstāde aizņem vairākus skatlogus. “Konkrēti šobrīd esam pie mūzikas nama “Daile” un šeit redzam produktu dizaina diplomandu darbus. Šajā konkrētajā skatlogā ir apkopoti darbi, kas visi kaut kādā mērā saistās ar bērniem, ar bērnu izglītošanu un aprūpi,” stāsta Jākobsone.

Diplomdarbu vidū ir gan daudzfunkcionāls palīgrīks bērna psihomotorās attīstības veicināšanai, gan rīks, kas saucas “Rumpīts Pumpīts”, kas sirsnīgā un atraktīvā formā palīdz bērnam iepazīt savus iekšējos orgānus, gan šķīvis bērnu ēšanas paradumu uzlabošanai “Bubble”. Liene Jākobsone skaidro: “Kā zināms, maziem bērniem ēšanas process nereti šķiet garlaicīgs, viņi nespēj nosēdēt pie galda, un viņi mēdz “noslaucīt” šķīvjus no galda. Un, lūk, te autore ir izgatavojusi šķīvi no silikona, kas ir pietiekoši stabils un nav tik viegli – ar vienas rokas kustību – noslaukāms no galda. Turklāt tajā ir šie elementi, šie burbulīši, kā jau arī nosaukums liecina, kuri ir izmantojami gan kā trauciņi, kur ielikt dažāda veida ēdienu, gan kā spēļmantiņas.”

Produktu dizainu pārstāv arī karjeras pieredzes spēle jauniešiem “Augšup”, kas ir noderīgs palīgs atbilstošas profesijas izvēlē, kā arī no priedes zaleņa izgatavots trauciņš “Pino”, kas ir alternatīva plastmasas un kartona trauciņiem.

Liene Jākobsone stāsta: “Autore strādā ar materiālu, kas ir šobrīd neizmantots, kas ir kā atkritums, un tas konkrēti ir priežu zalenis – tātad visas skujas un viss cits, kas nav vajadzīgs tiem, kas priedes cērt koka dēļ. Zalenis paliek mežā un šobrīd netiek praktiski nekur izmantots.

Un viņa ir radījusi šādu kompozītu materiālu, kas ir bioloģisks, kas sadalās, noārdās dabā un var būt kā aizstājējs, piemēram, plastmasai.”

Grafikas dizainam veltītajā skatlogā savukārt var iepazīt diplomdarbu “Astotājs”, kas ir informatīvās kartītes jaunajam mājdzīvnieka saimniekam, diplomdarbu “Dabas pētnieks”, kas ir izglītojošu kāršu komplekts bērniem, kas iepazīstina ar dabas procesiem, kā arī darbu “Garā pupa”, kas ir aplikācija jaunajiem dārzniekiem.

Elza Elīza Garokalna – “Garā pupa”
Elza Elīza Garokalna – “Garā pupa”

“Tā ir aplikācija, kas paredzēta dārzkopim bez pieredzes, bet kurš vēlas tagad sākt,” skaidro Liene Jākobsone. “Kā zināms, tas kļūst aizvien populārāk arī jauniešu vidū, bet ne tikai. Interesanti, ka aplikācijā ikviens var izvēlēties savu prasmju līmeni, savus mērķus, ko viņš vēlas sasniegt, cik daudz viņš vēlas izaudzēt, kādus dārzeņus vai augļus, un tad viņam to visu aplikācija pasaka priekšā.”

Dizaina diplomandu izstāde “Skat'logā” Rīgas skatlogos aplūkojama līdz 10. jūlijam. Tā ievada Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas 60. jubilejas gadu, ko tā pa īstam plānots nosvinēt šī gada rudenī. Darbi aplūkojami arī tīmeklī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti