Dienas ziņas

Vilki kļuvuši drošāki; tos sola skaitīt rūpīgāk

Dienas ziņas

Kuldīga pieteikta UNESCO

Pandēmija aizkavē interjera muzeja izveidi Liepājā

Pandēmija aizkavē interjera muzeja izveidi Liepājā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Liepājā topošā interjera muzeja – Hoijeres madāmas viesnīcas restaurācijas darbi norit lēnāk, nekā bija plānots. Pandēmijas ietekmē neesot iespējams nopirkt visus vajadzīgos materiālus. Arī 17.–19. gs. interjera priekšmetu iegāde šobrīd ir izaicinājums, jo izsoļu nami daudzviet ir slēgti. Darbu veicējiem piešķirts termiņa pagarinājums līdz jūnija vidum.

Liepājā jau kopš 2018. gada tiek restaurēta viena no vecākajām ēkām pilsētā – Hoijeres madāmas viesnīca, ko tautas valodā dēvē par „Pētera I namiņu”, jo 1697. gadā šeit apmeties Krievijas cars Pēteris I. Jau vairākus gadus Liepājas muzejs arhitektes Liesmas Markovas vadībā cenšas nokomplektēt interjera priekšmetus, kas paredzēti kā topošā muzeja ekspozīcija, taču Covid–19 izplatība pasaulē ir ļoti apgrūtinājusi to iegādi.

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla skaidroja: ‘’Ļoti grūti mums nākas šos priekšmetus komplektēt, kas attiecas uz vēlāku laiku – 17. gadsimtu, jo nemaz tik daudz to priekšmetu nav. Vairāki izsoļu nami nerīko šobrīd izsoles saistībā ar Covid situāciju Eiropā, līdz ar to arī tas mums nedaudz ir apgrūtinoši, lai atrastu, kur tad vēl mēs varam atrast kādu izsoli, kur pārdod šos 17. gadsimta priekšmetus.’’

Paralēli interjera muzeja priekšmetu iegādei norit arī ēkas rekonstrukcija, un šobrīd ir pabeigti 62% no visiem plānotajiem būvdarbiem. Celtnes fasādes atjaunošana tika pabeigta jau pagājušajā gada beigās, un tagad tiek veikti iekšdarbi.

Liepājas Attīstības pārvaldes projekta vadītāja Solvita Kaņevska informēja: ‘’Objektā notiek gleznojumu restaurācija un grīdas dēļu ieklāšana un restaurācijas, krāšņu mūrēšana. Paralēli darbnīcās norit krāšņu podiņu izgatavošana un arī šo krāsns podiņu krāsošana.’’

Sākotnējās mākslinieciskās izpētes laikā netika fiksēti vairāki būtiski atradumi, kas atklājās tikai remontdarbu procesā, proti, vēl viena telpa pagrabā, kurā tika atrasti podiņu fragmenti no krāsnīm, pēc kuriem tiks restaurētas arī divas krāsnis ēkā. Tāpat, demontējot grīdas dēļus, tika atrasts gleznojums, kas imitē paklāju, un plānots tā kopiju izveidot arī otrajā stāvā. Iekšējās apdares demontāža atklāja arī sienu gleznojumus, kas bija daudz plašāki, nekā sākotnēji domāts.  

‘’Ņemot vērā visus sarežģījumus ar papildu atradumiem gan krāšņu izbūvē, gan grīdas gleznojumos, gan arī papildu sienu gleznojumos, tad būvniekam ir piešķirts termiņa pagarinājums līdz jūnija vidum. Līdz jūnija vidum ir jāpabeidz visi būvdarbi, un pēc tam aptuveni mēneša laikā objekts tiks nodots ekspluatācijā,’’ pavēstīja Kaņevska.

Nākotnē, lai atdzīvinātu vēsturisko noskaņu, Hoijeres madāmas viesnīcā iecerēts atvērt arī krogu, kurā pasniegtu tā laika ēdienus, tomēr šobrīd, ņemot vērā pandēmiju, joprojām nav pieteikušies potenciālie uzņēmēji, kuri varētu šo pakalpojumu nodrošināt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti