Dienas notikumu apskats

Baraks Obama sper soli uz priekšu šaujamieroču tirdzniecības ierobežošanā

Dienas notikumu apskats

Vācijā daudzi tūkstoši bēgļu gaida jāvārdu palikšanai valstī un spiesti dzīvot teltīs

Pretēji arhitekta Birkerta iecerei Okupācijas muzeja pašreizējais apjoms tiks saglabāts

Okupācijas muzeja pašreizējo apjomu plāno saglabāt; arhitekti cer uz izmaiņām būvniecības laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēdē 6. janvarī kārtējo reizi izvērtās plašas diskusijas par to, kādam pēc rekonstrukcijas Vecrīgā jāizskatās Okupācijas muzejam. Bez izteikta vairākuma atbalsta Rīgas arhitekta birojs apstiprināšanai būvvaldē plāno virzīt it kā uzlabotu variantu, kas muzeja ēkas melno vara apdari saglabātu visā tās apjomā.

Pēc daudzu gadu šķēpu laušanas 25. janvārī vajadzētu būtiski pavirzīties Okupācijas muzeja rekonstrukcijas sāgai. Šajā datumā Rīgas būvvaldei jāpieņem lēmums, vai izsniegt būvatļauju muzeja ēkas rekonstrukcijas sākšanai. Savukārt līdz nākamajai piektdienai, 15. janvārim, savs atzinums par ēkas projektu jāsniedz Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijai.

Līdz šim rekonstrukcijas gaita iestrēgusi Rīgas varas gaiteņos. Iemesls – Rīgas galvenā arhitekta un vēl vairāku nozares speciālistu iebildes pret Gunāra Birkerta oriģinālo rekonstrukcijas variantu, kas paredzēja mainīt daļu vēsturiskās ēkas apdares, vara plāksnes nomainot pret granīta plāksnēm.

Tagad muzeja pārbūves tehniskā projekta autori no biroja «5. iela» ieviesuši izmaiņas. Muzeja piebūve būs līdz Grēcinieku ielai, tāpat uzlabota vides pieejamība. Bet būtiskākais labojums ir esošā muzeja melnās fasādes pilnīga saglabāšana, gaišo granītu atstājot tikai piebūvei.

Arhitektu birojs ir gatavs Rīgas būvvaldei iesniegt tehniskā projekta izmaiņas, kādas grib pašvaldība. Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēdē gan 6. janvārī nevarēja saklausīt vienotu viedokli par to, kā jāizskatās Okupācijas muzejam. Birkerta sen iecerētās rekonstrukcijas projekta viena no lielākajām pretiniecēm arhitekte Zaiga Gaile, kas kopumā ir pret piebūvi kā tādu, jaunāko risinājumu, saglabājot visu esošo muzeja ēkas fasādi, sauc par kaut cik pieņemamu.

"Izskatās, ka viss tas process ir nenovēršams, nu tad ir mazliet labāk. Vēl daži labojumi, un varbūt varēs izturēt," saka Zaiga Gaile, skaidrojot, ka vēlas Latvijai uzdāvināt ko kvalitatīvu, taču šī projekta attīstību viņa neredz kā kvalitatīvu notikumu.

Gan Birkerta projekta īstenotāji arhitekti, gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija uzskata, ka ar jaunāko projekta risinājumu notiek būtiska iejaukšanās Birkerta iecerē. Taču pieminekļu sargi gatavi izmaiņām piekrist, lai muzeja rekonstrukciju beidzot sāktu, saka inspekcijas Kultūras mantojuma politikas daļas vadītājs Jānis Asaris.

Rīgas pašvaldības un dažu arhitektu iejaukšanos projektā, uzstājot par esošās Okupācijas muzeja fasādes saglabāšanu, biroja «5. iela» arhitekts un muzeja pārbūves tehniskā projekta autors Ints Pujāts sauc par vāji argumentētu.

Lai gan Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas sēdē arhitektu domas par izmaiņām projektā dalījās līdzīgi, Rīgas arhitekts būvvaldei plāno sniegt atzinumu par jaunāko rekonstrukcijas variantu. Birojs «5. iela» pauž – projektā izmaiņas ieviesīs, bet būvniecības laikā cer Rīgu pārliecināt, ka fasāde tomēr veidojama pēc Birkerta idejas.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas arhitekta birojs atzinumu par Okupācijas muzeja piebūves būvniecības projektu Rīgas pilsētas būvvaldei sniegs līdz 2016.gada 15.janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti