No karotes līdz pilsētvidei. «Klasikā» sāks skanēt raidījums «Kāpēc dizains?»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Radio 3 "Klasika" sākot ar 4.novembri pirmdienās pulksten 9.05 skanēs jauns raidījums "Kāpēc dizains?", kurš uzdos jautājumus un rosinās sarunas par dizaina lomu un nozīmi cilvēku ikdienā.

Vai esat aizdomājušies, cik viegli vai sarežģīti ir orientēties tuvākajā dzelzceļa stacijā, poliklīnikā vai lidostā?

Kādēļ uzmanību durvīm pievēršam vien tad, kad tās veras neloģiskā virzienā, gaismai – ja tā ir par spožu vai vāju, un ūdenskrānam, ja tā lietošanai ir nepieciešama instrukcija?

Kāpēc kāda mājaslapa vai dokumenta aizpildīšana ir loģiska un saprotama, bet citā izvietotā informācija šķiet neatminama mīkla? Ar šiem piemēriem mēs saskaramies ik uz soļa, - pilsētu un elektroniskajā vidē, iegūstot izglītību, nospraužot personiskus, uzņēmuma un arī valsts lēmumus.

Raidījumu vadīs dizaina kritiķe, lektore un publikāciju autore Jeļena Solovjova un Latvijas Mākslas akadēmijas vieslektore un dizaina diskusiju vadītāja Ilze Dobele.

Jeļena Solovjova
Jeļena Solovjova

Viņuprāt, dizainam ir daudz lielāka nozīme, nekā bieži nojaušam, saskatām vai apzināmies, tādēļ raidījumā "Kāpēc dizains?" viņas meklēs atbildes uz šiem un citiem jautājumiem par lietām, procesiem un idejām, kas padara mūsu dzīvi vieglāku vai tieši otrādi — sarežģī to.

Ilze Dobele
Ilze Dobele

Tiks runāts par labu un arī par sliktu dizainu. Par to, kā tas top, kāds tas ir Latvijā un citviet pasaulē.

Raidījums ēterā būs pirmdienās plkst. 9.05 (atkārtojums - sestdienās plkst. 18.18), bet pēc tā izskanēšanas jebkurā ērtā laikā būs klausāms tīmeklī, "Klasikas" mājaslapas arhīvā.

Pirmajā raidījumā dosimies uz Centrālo dzelzceļa staciju Rīgā, lai atklātu, cik viegli vai grūti ir nonākt nepieciešamajā galapieturā un ar kādu dizainu saskaras tūkstošiem vilciena pasažieru ik dienu, paši to pat nenojaušot.

Rīgas Centrālā dzelzceļa stacija
Rīgas Centrālā dzelzceļa stacija

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti