Labrīt

Enerģijas cenu kāpuma dēļ pieaug arī cenas grāmatām

Labrīt

Uldis Pīlēns: Koalīcija ar "Progresīvajiem" varētu būt pārāk liels ideoloģisks mikslis

Nacionālajā mākslas muzejā top Latvijas Bankas simtgadei veltīta izstāde "Vērtību zīmes"

Nacionālajā mākslas muzejā iekārto Latvijas Bankas simtgadei veltītu izstādi «Vērtību zīmes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā nedēļas nogalē atklās Latvijas Bankas simtgadei veltītu izstādi "Vērtību zīmes". Tajā ikviens varēs tuvplānā izpētīt bankas kolekciju monētas kā miniatūrus mākslas darbus un paliekošu kultūrvēsturisku simbolu. Tāpat ekspozīcijā īpašā procesa stendā varēs apjaust monētu garo tapšanas ceļu no iedvesmas avotiem un ideju atlases līdz to realizācijai.

Nacionālā Mākslas muzeja baltajā Kupola zālē iekārto Latvijas Bankas simtgades izstādi, kuras centrā būs levitējošas bankas kolekcijas monētas. Kolekcijas naudas zīmes regulāri tiek izlaistas kopš 1996. gada. To veidošanā piedalījušies visu paaudžu un nozaru Latvijas mākslinieki, un katra monēta top kā miniatūrs mākslas darbs, kurā iekodēts kāds vēstījums. Vairāk stāsta izstādes kuratore Inese Baranovska: "Tāpēc izstādes nosaukums ir "Vērtību zīmes", jo tajā mazajā monētiņā ir iekodēta mūsu tautas vēsture, sasniegumi, kultūra un nākotnes vīzijas. Un tās naudiņas ir brīnišķīgas, bet par kolekcijas monētām vairāk interesējas konkrēts cilvēku loks, kā numismāti Latvijā un ārvalstīs, bet, lai šī izstāde būtu atvērta katram, tad monētas būs izstādītas interesantā veidā – levitējošās vitrīnās.

Tā mantiskā pasaule it kā mūs velk uz zemi, bet tās idejas sauc gaisā."

Izstādes veidotāju izvēlētās 80 kolekcijas monētas apkopotas 8 tematiskās grupās, kuras papildina "iedvesmas skapji" un "procesa stends". Proti, līdzās mākslinieku skicēm un monētu ģipša modeļiem skatāmi arī vēsturiski objekti vai dokumenti un fotogrāfijas no dažādiem Latvijas muzejiem.

Izstādes kuratore skaidro: "Mēs tādā kolāžas veidā parādām šīs asociatīvās lietas, piemēram grāmatas "Mērnieku laiki" pirmizdevums, Čaka portrets un pastkarte ar viņa parakstu un veltījumu, Rainis un Aspazija, Niklāvs Strunke. Tātad tie ir mūsu pamati, tāpat tie ir Dziesmu svētki vai ugunsdzēsības vēsture, daudzās pasakas un teikas. Šajos iedvesmu skapjos ir tādi iedvesmas zibšņi, un paralēli tam ir procesa stends, kur uz divu monētu cikla parauga parādīts, kā tas monētas process notiek, sākot ar mākslinieka skici, un šeit ir Laimoņa Šēnberga monētu cikls "Rīgai 800" un Artūra Analta "Medus monēta"."

Ineses Baranovskas pieminētās 2018. gadā tapušās Medus monētas autors ir dizainers Artūrs Analts, kas izstrādājis arī izstādes māksliniecisko veidolu. Kupola zālē būs apskatāma arī mākslinieka speciāli radītā audiovizuālā instalācija, kurā ikviens varēs meklēt savu atspulgu grieztos iekārtos objektos.

"Tomēr, ja mēs domājam par monētu, tad iedomājamies apli, kas ir arī saules simbols. Tad šeit jūs redzat savu atspulgu, un, domājot par 21. gadsimtu, kad mēs ikviens veidojam savas valsts un pasaules nākotni un jūtamies arī par to atbildīgi.  Izstādē galvenais ir, ka šīs monētas nav kādam īpašam elitāram cilvēkam veltītas, bet mūsu tautai."

Savukārt 4. stāvā iekārtota izstādes interaktīvā telpa, kas ikvienu aicinās radīt skici savai monētai.

"Šī būs interaktīvā telpa, kur ikviens varēs paņemt zīmulīti un izmēģināt izveidot savu monētu vai zīmējumu, bet uzsverot to, ka tas ir radošs process. Monētas tapšana sākas ar ekspertu padomi, kas izvēlas tēmas, un ir mākslinieku konkurss. Bet šeit būs palielināti astoņu monētu frēzēti reljefi, kurus ikviens varēs veidot, kā vēlas,'' sacīja Baranovska.

Latvijas Bankas simtgadei veltītā kolekciju monētu izstāde būs skatāma no 9. oktobra līdz 15. janvārim, un to papildinās arī pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja fasādes uzstādītais vides objekts "Mūsu saule", kuru veido vairāk nekā 300 bērnu un jauniešu zīmējumi, kas atspoguļo nākotnes paaudzes pasaules redzējumu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti