Mūžībā devies arhitekts Meinhards fon Gerkāns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Astoņdesmit septiņu gadu vecumā mūžībā devies arhitekts Meinhards fon Gerkāns, kurš projektējis izcilas celtnes Vācijā, Latvijā, Krievijā, Ķīnā un citviet.

Meinhards fon Gerkāns dzimis Rīgā, Āgenskalnā, bet lielāko mūža daļu pavadījis Vācijā. Viņa arhitektūrai ir raksturīgs kvadrāta modulis, ko var dalīt mazākos kvadrātos. Tādu principu var saskatīt visos viņa objektos – gan savrupmāju apbūvē Jūrmalā un bankas "Citadele" biroju namā, gan izcilos projektos ārpus Latvijas. Arhitektu savienības prezidents Juris Poga ar Gerkānu vairākkārt ticies un viņu ierindo pasaules desmit izcilāko arhitektu vidū.

Arhitektu savienības prezidents Juris Poga
00:00 / 00:40
Lejuplādēt

"Ar viņa daiļradi izdevās iepazīties jau 1980. gadā, kad Maskavā notika olimpiāde, un pēc viņa projekta tika uzbūvēta Šeremetjevas lidosta. Tajā pašā laikā Rietumberlīnē tika uzbūvēta tam laikam neraksturīga un moderna Tēgeles lidosta. Arī viena no jaunākajām Berlīnes lidostām ir Gerkāna projekts. Ir arī otra tēma, ar ko Gerkānu pazīst visā pasaulē – tie ir stadioni. Gandrīz visos pēdējos pasaules čempionātos būvēti viņa projektēti stadioni – gan Brazīlijā, gan Krievijā un Dienvidāfrikas Republikā. Viņam ir arī ļoti gigantiski projekti Ķīnā. Viņu var apskaust arhitekti, kas mēģina sasniegt ko vairāk. Viņš ir ietekmējis arī būvindustriju – varbūt nemanot, bet viņa interjera detaļas ir kļuvušas par standarta risinājumiem, ko ražo tādas lielas kompānijas kā "Knauf" – rīģipša sienu veidošanas principi. Viņš faktiski ieiet pasaules arhitektu vēstures, manuprāt, desmitniekā. Viņu nevar nepamanīt," sacīja Poga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti