Rīta Panorāma

Itāļu mākslinieks ar traktoru izaris Baidena portretu

Rīta Panorāma

SPKC aicina pievērst uzmanību skaistumkopšanas pakalpojumu drošībai

Izstāde "Vāze jūgendstilā"

Muzejā «Rīgas jūgendstila centrs» aplūkojama 20. gs. sākuma vāžu kolekcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs”, turpinot tradīciju iepazīstināt ar krājumu, šovasar piedāvā skatīt 20. gadsimta sākuma vāžu kolekciju. Vairāk nekā 180 stikla, porcelāna, fajansa, māla un metāla vāzes liecina par lietišķās mākslas darinājumu daudzveidību un krāšņumu.

Jūgendstila interjerā un ziedu kārtošanas mākslā vāze ieņēma nozīmīgu vietu, tādēļ izstādes eksponāti papildina gan dzīvokļa telpu interjeru, gan arī novietoti muzeja vitrīnās.

Cienījams lauku vīrs, eleganta pusmūža kundze, puķu galdiņš ar greznu puķu podu vai ziedu vāzi – fotozibsnis, un tapusi skaista jūgendstila laika fotogrāfija. Izstādē “Vāze jūgendstilā” šoreiz goda vietā 180 smalki meistaru darbi – vāzes.

Izcili jūgendstila paraugi ir slaikās visādu krāsu – malahīta, purpura, kobalta – un daudzu citu krāsu stikla vāzes. Tās ražotas Jākoba Beka fabrikā Rīgā. Kā uzsvēra muzeja “Rīgas jūgendstila centrs”  direktore Agrita Tipāne, šo ražotni pazīstam arī kā savulaik slaveno Iļģuciema fabriku; tās ražojums ir arī augstās un garās vāzes, kas muzejā saglabājušās lielā skaitā.

Muzeja kolekcija bagātinās, un priekšmetiem ir arī savi stāsti. Unikāla ir 1915. gadā no Pirmā pasaules kara lādiņa čaulas tapusī vāze.

“Karavīri ir īpaši izveidojuši šo vāzes formu, tur ir arī vēl zīmējums, un tas ir saistīts ar kņazu Urusovu ģimeni, kas tajā laikā dzīvoja Rīgā, jo šeit bija apmeties viņa vadītais pulks,”  skaidroja Tipāne.

Izstādi papildina arī vairāki dekoratīvi trauki puķupodiem, kas bija ļoti populāri jūgendstila periodā. Tipāne pastāstīja, ka tas sakrītot ar jūgendstila laikam raksturīgo pasaules uzskatu – telpās bija jāienes ne tikai grieztie ziedi, bet arī zaļie augi, kas bija jāliek skaistos podos.

Izstādes darbi ir arī ar humoru, īpaši sīkplastikas meistaru darinājumi.

Izstāde “Vāze jūgendstilā”  aplūkojama muzejā “Rīgas jūgendstila centrs”  līdz pat septembra beigām.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti