Kultūras ziņas

Haidns, Mālers un Dīns satiekas Rīgas festivālā

Kultūras ziņas

Festivāls "Artissimo" Čaikovska zīmē

LMA modes dizaineri iekaro tramvaju depo

Modes dizaineri iedvesmu rod gan sasitumos, gan «Minox» ražotnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka 4. tramvaja depo Pārdaugavā 4. jūnijā norisinājās Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) organizēta ikgadējā topošo modes mākslinieku bakalaura un maģistra studiju darbu skate “Portāls”. Jaunie modes mākslinieki iespaidojušies gan no sasituma krāsu gammas, gan no leģendārā "Minox" fotoaparāta ražotnes.

Pie ieejas veidojās gara interesentu, atbalstītāju un draugu rinda, starp kuriem varēja manīt ne vienu vien Latvijas modes mākslas personību. Studiju gadu noslēdzošajai modes skatei tika izraudzīta īpaša vieta Pārdaugavas pusē.

Ar svinīgām runām un tramvaja iebraukšanu tika atklāta skate, kurā savas pārdrošākās idejas un fantāzijas realizējuši Latvijas modes iespējamās nākotnes cerību personības.

„Akadēmija dod informāciju, apmāca praktiski nokļūt pie kolekcijas, bet tas mugurkauls, kas katram dizainerim ir iekšā, viņš ir jāattīsta un jāatbalsta, bet to nevar siltumnīcā izveidot,”  norāda profesors Aigars Bikše.

Līdzās pirmā kursa mēģinājumiem tikt skaidrībā ar savu fantāziju pasauli, caur modes portālu skatītāju vērtējumam savas kolekcijas piedāvāja sevi profesionāli apliecinājuši mākslinieki.

„Mans mērķis bija pastāstīt par kādu Latvijai svarīgu personību un izcelt sen aizmirstas lietas un šajā gadījumā bija Rīgā „Minox” ražotnes fotoaparāts, ko izgudroja Valters Caps, un tad šis miniatūrais  fotoaparāts ir iedvesmas pamatā visai somu kolekcijai,” stāsta LMA maģistrante Liene Bukovska.

Mākslas akadēmijas modes skatēs uzmanība vienmēr vairāk tikusi pievērsta idejas koncepcijai, praktisko pielietojumu atstājot otrā plāna ēnā. Tomēr vēlme sekot sākotnējām koncepcijas idejām, vieno lielāko daļu student.

„Es iedvesmojos no sasituma, tīri no tās tonālās daudzveidības, kas ir redzama sasitumā no iegūšanas brīža līdz sadzīšanas brīdim,” atklāj LMA absolvente Liene Bite. „Bet visa pamatā ir tā mūsu sabiedrības nostāja , kā cilvēki mēģina slēpties un baidās izteikt savas domas un emocijas. Man svarīgi ir tas sasitums, simboliski, ko mēs slēpjam, bet tas ir jāparāda un jābūt drosmīgākiem un jādalās ar savām emocijām.”

Pērn modes skate ar nosaukumu “Plūdi” notika Pēterbaznīcā un izraisīja milzīgu skatītāju interesi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti