Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Sākas festivāls "Rīgas Fotomēnesis 2022"

Mode kā sociālās antropoloģijas fenomens

Mode kā sociālās antropoloģijas fenomens. Izstāde «Vêtements modèles. Modes arhetipi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 25. maija apmeklētāji aicināti apmeklēt izstādi "Vêtements modèles. Modes arhetipi", kas aicina izsekot piecu ikdienas garderobē esošo apģērbu ceļojumam cauri gadsimtiem un modes virzieniem. Izstāde tapusi sadarbībā ar Eiropas un Vidusjūras reģiona civilizāciju muzeju "Le Mucem" Francijā.

Kā atzīst izstādes "Modes arhetipi" veidotāji – stāsts nav par modi, bet sabiedrību. Neparastā izstāde tapusi Latvijas lielākajiem muzejiem sadarbojoties ar Eiropas un Vidusjūras reģiona civilizācijas muzeju "La Mucem" Marseļā. 

Izstādes idejas autore Izabella Krampa no Francijas stāsta: "Es vēlējos iepazīt tuvāk un uzzināt ilgtspējīgu, gadsimtus šķērsojušu apģērbu vēsturi. Šeit izstādītie apģērbu paraugi, izmantojot gadsimtiem nemainīgas tehnoloģijas un paņēmienus, tiek ražoti arī mūsdienās. Mans uzdevums ir pētīt, kāpēc šie apģērbi ir nemainīga mūsdienu cilvēku garderobes sastāvdaļa.

Izstādē aplūkojami vairāk nekā 200 eksponāti par pieciem apģērbiem, kuri sākotnēji radīti noteiktu funkciju veikšanai. Tas ir kā dialogs starp tradīcijām un augsto modi, ielu kultūru un modes dizaineriem. Franču strādnieka uzsvārcis, dēvēts par moleskīnu (tulkojumā no angļu valodas "kurmja āda"). Visizplatītākie katalāņu lauksaimniecības apavi – espadrilles, kas ir no dabīgas šķiedras savītas viegla auduma kurpes ar garām auklām. Augumam pieguļošs trikotāžas bezpiedurkņu krekliņš, treniņtērpa bikses jeb džogingi un plisēti svārki no tartāna auduma – kilts.

Izstādes kuratore Inese Baranovska norāda: "Ja mēs runājam par kiltu, uzreiz nāk prātā modes dizainere, leģendārā panku karaliene Vivjena Vestvuda. Mums ir oriģināli divi Vivjeanas Vestvudas augstās modes tērpi no dažādām kolekcijām."

Nozīmīgu daļu – 40 eksponātus – izstādē veido sporta tērpi no Latvijas Sporta muzeja krājumiem. Kā atklāja Baranovska, starp tiem ir unikāls cīkstoņu triko no 20.–30. gadiem, kurš šobrīd izskatās kā jauns, kā arī leģendārās basketbolistes Uļjanas Semjonovas starta krekliņš ar sportistes autogrāfu.

Izstāde "Modes arhetipi" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma līdz septembra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti