Rīta Panorāma

Horvātija 1. janvārī pievienosies eiro un Šengenas zonai

Rīta Panorāma

Intervija ar NMPD direktori Lieni Cipuli

Mirusi angļu modes dizainere Vivjena Vestvuda

Mirusi angļu modes dizainere Vivjena Vestvuda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

81 gada vecumā 29. decembrī mūžībā aizgājusi angļu tērpu dizainere Vivjena Vestvuda (1941–2022). Viņa tiek uzskatīta par panku stila pamatlicēju modē. 

Māksliniece nomirusi mierīgi ģimenes lokā Klephemā, Londonas dienvidos, vēstīts Vestvudas zīmola paziņojumā sociālajos tīklos. "Pasaulei vajadzīgi tādi cilvēki kā Vivjena, lai veiktu pārmaiņas uz labo pusi," vēstīts ierakstā vietnē "Facebook".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vestvuda dzimusi 1941. gada 8. aprīlī Anglijā, Dārbišīras provincē. Triju bērnu ģimenē Vivjena bija vecākais bērns. Māte strādāja par audēju, tēvs bija kurpnieks. Nākamā modes dizainere uzauga pēckara Anglijā, un tas daudzējādā ziņā noteica un norūdīja viņas raksturu. Kā atceras māte, meitene jau kopš mazotnes interesējusies par tērpiem, bet 16 gadu vecumā centusies ģērbties ne tā kā visi.

1962. gadā deju zālē Vivjena Vestvuda satika savu pirmo vīru – Dereku Vestvudu. Taču drīz pēc dēla piedzimšanas viņi izšķīrās. 1965. gadā viņa iepazinās ar jaunekli, kas studēja mākslas vēsturi un bija grupas "Sex Pistols" idejiskais iedvesmotājs, – Malkolmu Maklārenu, kurš kļuva par viņas otro vīru.

Ar dizainu Vivjena Vestvuda sāka nodarboties diezgan vēlu – tikai 30 gadu vecumā. Viss sākās ar to, ka viņa izārdīja rokenrola mūziķu neparastās bikses un žaketes un savos modeļos kopēja to elementus. Pēc tam, liekot lietā bagāto fantāziju, Vestvuda izveidoja panku stilu. Šai ziņā viņai palīdzēja Maklārens, kopā ar saviem biedriem viņš radīja īpašu panku filozofiju, stilistiku un mūziku, bet Vivjena Vestvuda tam visam atrada atbilstošu "iepakojumu".

Vivjena Vestvuda bija pirmā, kas atļāvās "necienīgi" izturēties pret parasto klasisko balto krekliņu: noplēsa piedurknes, izārdīja plecu vīles un stērbeles sasēja mezglā uz muguras. Tā bija viņa, kas izdomāja ķēdes un kakla siksnas, saplēstas bikses. Par visskandalozāko viņas produkciju kļuva krekliņš ar karalienes ģīmetni.

Tolaik, jau būdama divu bērnu māte, Vivjena Vestvuda īsi apgrieza savus izbalinātos matus un no tiem uz galvas izveidoja īstu jūkli. Zinātāji apgalvo, ka šo frizūru no Vivjenas Vestvudas pārņēma ievērojamais rokeris Deivids Bovijs.

Vestvudas modes skatēs viss bija pakļauts vienai idejai: mulsināt, satriekt, šokēt. Vivjenas Vestvudas daiļradei raksturīgi spilgti kontrasti. Lai gan māksliniece ciena tradīciju, viņa nekad nav bijusi godbijīgi vēsturiska, un interese par panku kultūru viņai nav liegusi darināt slavenos balles tērpus.

Vestvuda izmantoja sieviešu vēsturisko ietērpu, lai paustu atziņas par sievišķību, un vienlaikus iedvesmojās no vīriešu modes, lai pētītu seksualitātes un varas būtību.

Viņa modē ieviesa kuplus, lieliem punktiem izrotāta auduma svārkus un kurpes ar biezu pazoli.

Spožie panākumi kļuva par traucēkli Vivjenas personīgajā dzīvē: jo lielāku atzinību viņa izpelnījās, jo saspringtākas kļuva attiecības ar vīru. Pēc 13 kopdzīves un radošās sadarbības gadiem Vivjena Vestvuda un Malkolms Maklārens izšķīrās. Šķiršanās modes māksliniecei iedeva otro elpu.

Lai gan Vivjena Vestvuda būtībā ir autodidakts, divus gadus viņa bija pasniedzēja Lietišķās mākslas akadēmijā Vīnē, pēc tam – Vācijā. Viņas students austrietis Andreass Grontālers, kurš ir gandrīz 25 gadus jaunāks par Vivjenu, kļuva par viņas trešo vīru.

Vestvudai mode allaž bijusi skatuve, uz kuras risināt dažādus sabiedrībā un politikā aktuālus un sasāpējušus jautājumus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti