Dienas ziņas

Pierobežas joslā vajadzīga speciāla caurlaide

Dienas ziņas

ES Tiesas advokāte: I. Rimšēviča imunitāti varētu atcelt

Ģimene audzē mēbeles

Meža dizaina dārzā Cīravas pagastā Šmitu ģimene audzē koka mēbeles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Tradicionāli piemājas dārzos tiek audzēti dārzeņi, augļi, ogas vai puķes, taču Aizputes novada Cīravas pagastā Šmitu ģimene piemājas laukā kopš pērnā rudens audzē drēbju pakaramos, mikrofonu statīvus un krēslus. Raža būs ievācama pēc pieciem līdz desmit gadiem. Ekskluzīvo mēbeļu augšanas process būs publiski vērojams ikvienam, kad vasaras otrajā pusē tiks atvērts pašu radītais Meža dizaina dārzs.

“Šī ir mūsu mēbeļu audzētava, kur dobēs un pļavā aug 130 mēbeles,” rāda mēbeļu audzētājs Uldis Šmits. Pērnā gada rudenī iestādītie kārklu spraudeņi vēl pavisam nelieli, taču itin drīz tie sakuplos un sazaros. Lai iegūtu vēlamās mēbeles formu, koka zari ir jāveido un jāvij. “Pirmais riņķis ir savienots, nākošajā viņš ies šādi un atkal vīsies uz augšu, pa tām spirālēm ies un savienosies, un te būs kā drēbju pakarināmais, kur mēteli vai jaku pakārt.”

Turpat blakus aug arī mikrofonu statīvi. Pēc trim līdz pieciem gadiem tie būšot izauguši un tos varēšot nogriezt, lai atkal augtu nākamā mēbeļu raža. Daudz lielāka pacietība, arī darbs būs nepieciešams, lai izaugtu krēsli, kuru ražu varot gaidīt aptuveni pēc gadiem desmit.

“Galvenais  tirgus, visticamāk, būs eksports – ārzemes, jo katrs krēsls, piecus, desmit gadus audzēts, būs ar diezgan augstu pievienoto vērtību. Te būs krēsla atzveltne, un te būs kājas,” parāda Šmits.

Ideju par mēbeļu audzēšanu viņš pirms vairākiem gadiem nejauši ieraudzījis kādā televīzijas raidījumā. Pirms pieciem gadiem, pārceļoties no Liepājas uz dzīvi meža vidū Cīravas pagastā, abi ar sievu nolēmuši, kāpēc gan nepamēģināt kaut ko unikālu un neredzētu. Šmitu ģimenei padomdevēji šajā jomā ir kāds angļu pāris, kuri šogad novācot pirmo krēslu ražu.

Mēbeļu audzētājs saka: “Mums ir plāns nākotnē arī par to zemes pleķīti. Kopumā ražošana, ja ļoti izcila, varētu būt uz 3 tūkstošiem stādu.”

“Strādājam divatā, šī ir ģimenes ideja, ģimenes uzsākts darbs. Ceru, ka ar laiku tas attīstīsies līdz kaut kam tādam, kur vajadzēs arī cilvēkus, kas mums palīdz. Tās būs darbavietas,” klāsta Katrīna Šmite.

Cīravas pagasta “Vaivaros” Šmitu ģimene audzē ne tikai mēbeles, viņi arī veido meža dizaina dārzu ar visdažādākajiem dabas objektiem. Te būs gan Liepājas bērzs un sirds ligzda, arī no kokiem izaudzētas lapenes, kā arī daudzi citi dizaina objekti.

Šmite norāda: “Tas, ko es  esmu sapratusi, – jo tu esi ilgāk tuvu dabai, jo tu vairāk sajūti, ieraugi tās lietas dabā un to, ka daba patiesībā ir daudz lielāka par tevi, kas tevi veido, nevis otrādi. Man agrāk bija doma, ka bez pilsētniekiem pasaule negrieztos.”

Plānots, ka šī gada augustā Šmitu ģimenes meža dizaina dārzs tiks atvērts apmeklētājiem, ļaujot ikvienam baudīt dabu, kā arī būt klāt mēbeļu augšanas procesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti