Kultūras ziņas

Balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums – vizuālā māksla

Kultūras ziņas

Rotas kā "Dialogi ar pagātni" Jūgendstila centrā

Uzsāk arhitekta Gunāra Birkerta simtgades izstāžu ciklu

Metaforu arhitekts – ceļā uz Gunāra Birkerta simtgadi atklāj izstādi par Okupācijas muzeja piebūvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālā bibliotēka, uzsākot ceļu pretī izcilā arhitekta Gunāra Birkerta simtgadei 2025. gadā, skatītājiem piedāvā jaunu izstāžu ciklu, kā pirmo izveidojot izstādi "2025/Birkertam 100: Okupācijas muzeja piebūve – lielā modernista pēdējais īstenotais projekts".

Pamazām tuvojas pasaulē izcilākā latviešu izcelsmes arhitekta Gunāra Birkerta simtgade, kas tiks atzīmēta 2025. gadā. Tāpēc viņa izlolotajā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiek uzsākts izstāžu cikls, kā pirmo pieturas punktu izvēloties Okupācijas muzeja piebūvi un izrādot cieņu pret arhitektūras meistara Gunāra Birkerta pēdējo īstenoto darbu.

"Savas vēstures apzināšanās, tās laikmetīga pasniegšana paaudzei, kas nepiedzīvoja okupāciju, paldies Dievam, ir ļoti svarīgs aspekts. Tās ir arī latviešu sabiedrības attiecības ar latviešu trimdas sabiedrību, kuri ir šo Okupācijas muzeju veidojuši, kuri tam ziedojuši – tātad tas ir tāds vairāku līmeņu stāsts. Tas nav tikai stāsts par arhitektūru, tas ir stāsts par mūsu pašu pašcieņu, savas vēstures apzināšanos un to skatu nākotnē, kā mēs to vēsturi balstām," stāsta arhitekts, izstādes koncepcijas autors Jānis Dripe.

Izstādē aplūkojamas Gunāra Birkerta skices, Okupācijas muzeja piebūves makets, fotogrāfijas un videomateriāli no šī projekta pirmās publiskās apspriešanas 2001. gadā.

Jānis Dripe skaidro: "Pasaule arhitektu Gunāru Birkertu pazīst kā metaforu arhitektu, viņš daudzus metaforu simbolus iekļāvis arī Nacionālās bibliotēkas būvē. Un šeit [Okupācijas piebūves maketā] ir pavisam vienkāršs stāsts. Tas, ko Gunārs runāja ar trimdas sabiedrību, bija – tā ir tā mūsu pagātne, okupācija, tas ir tumšs gabals mūsu nācijas vēsturē, un ir kāds jauns posms, tie 30 gadi, ko mēs dzīvojam šobrīd. Un Gunāru pazīst arī kā gaismas arhitektu, un tā viena fasāde pret Grēcinieku ielu ir apzināti veidota caurspīdīga, transparenta, gaiša, simbolizējot, kā mēs šodien lietas kārtojam sabiedrībā, kā demokrātiska valsts uzvedas."

Okupācijas muzeja piebūves vizualizācija
Okupācijas muzeja piebūves vizualizācija

Izstādi papildina unikāls jauns artefakts, saistīts ar pāvesta Jāņa Pāvila 1987. gada vizīti Amerikas Savienotajās Valstīs.

Dripe stāsta: "Tas ir pāvesta krēsls, kuru Birkerts ir projektējis kā tādu drošības aizsegu, patvērumu pavestam, telpisku zīmi, bet arī ieprojektējis to pāvesta izturēšanās veidu – pāvests parasti balstījās uz viena elkoņa, ar otru māja cilvēkiem, runāja, žestikulēja. Pāvests ļoti augsti novērtējot to mēbeļu komplektu, un aiz cieņas pret pāvestu šī ir Jāņa Pāvila lasītava Nacionālajā bibliotēkā, aiz cieņas pret Birkertu kā Nacionālās bibliotēkas autoru šāds artefakts šobrīd ir Nacionālajā bibliotēkā."

Apzinoties, ka viens no pasaules un Amerikas Savienoto Valstu pēckara lielākajiem arhitektiem modernistiem ir patiesa daļa no Latvijas kultūras, Latvijas Nacionāla bibliotēka īstenos plašu pasākumu kopumu ceļā uz Birkerta simtgadi 2025. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti