Kultūras ziņas

Vijolniece Kristīne Balanas un Sinfonietta Rīga

Kultūras ziņas

Pirmizrāde filmai par neparastu sievietes izdziedināšanu

Itālijas dizaina ikonas Latvijas Mākslas Akadēmijā

Mākslas akadēmijā Itālijas dizaina ikonas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 11. līdz 28.novembrim izstādē  "Casa Castiglioni"Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) būs apskatāmi izcilā itāļu arhitekta un dizianera Akilles Kastiljoni projektētie, pasaules atpazīstamību guvušie 30 dizaina objekti. Izstādes atklāšanā ar aizraujošu stāstījumu par eksponātiem bija ieradusies dizainera meita Džovanna Kastiljoni.

Akille Kastiljoni  pagājušā gadsimta 50. – 70. gados ir uzprojektējis vairāk nekā 150 objektus, no kuriem daudzi ir izstādīti pasaules prestižākajos mākslas muzejos. Viņa meita Džovanna ekskursiju tēva radīto priekšmetu klāstā sāk ar simbolisku iekāpšanu mājas čībās, jo eksponētie priekšmeti paredzēti ikdienas lietošanai.

Viens no īpašākajiem izstādē apskatāmajiem priekšmetiem ir sešdesmito gadu apgaismojuma dizaina revolūcijas - stāvlampas un griestu lampas apvienojums vienā objektā. Lampa "Arco" (1962) ir uzskatāma par pirmo arkas formas grīdas gaismekli un sešdesmito gadu apgaismojuma dizaina revolūciju. 

Interesanti ir arī mauriņu saudzējošais sēdeklis, pieneņpūkas konstrukcijas lampa, augļu vāze ar dubulto dibenu un virkne galda piederumu. Par savas karjeras veiksmi dizaineris ir atzinis vienkārša slēdža izgudrošanu.

Mans tēvs dizainēja priekšmetus, kuriem bija jāatrisina konkrētas problēmas, nevis tādus, uz kuriem ir tikai patīkami skatīties. Daudzi no šīs izstādes eksponātiem ir paredzēti, lai cilvēkiem palīdzētu un jebkurš dizainers, kurš dara līdzīgi, dara svētīgu darbu,” skaidro Kastiljoni fonda un muzeja vadītāja Džovanna Kastiljoni.

Akilles Kastaljoni dizainētie objekti ir funkcionāli un arī 2014.gadā izskatās moderni un var kļūt par jebkuras telpas dizaina pērli. Izstādē “Casa Castiljoni”  atpazīsiet daudzu priekšmetu stila pirmavotus, kas savā formas un praktiskās pielietojamības kvalitātē paskaidro dizaina radīšanas galveno uzdevumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti