Dienas ziņas

Aizturēta cigarešu kontrabandas krava

Dienas ziņas

Plāno likvidēt Skrundas profesionālo vidusskolu

Dizaina dienā piedāvā tālākizglītības iespējas

Madonā dizaina dienā piedāvā tālākizglītības iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Madonā aizvadīta dizaina diena, lai novada mākslas skolu audzēkņus, vecākus un pedagogus iepazīstinātu ar tālākizglītības iespējām Latvijā. Un tādu nav maz – par to  varēja pārliecināties arī pasākumā “Karaliskā roze”. Jaunieši gaidītajam notikumam gatavojušies ilgi un rūpīgi. Par pasākuma kulmināciju kļuva audzēkņu darbu modes skate, kas bija arī konkurss.

Dizaina dienas rīkotāji - Jāņa Simsona vārdā nosauktās Madonas mākslas skolas pedagogi un audzēkņi šogad uzsākuši skolas 40. pastāvēšanas gadu. Topošie mākslinieki uzskata, ka skolas simbolikā ietvertais rozes zieds attaino to spēku un potenciālu, kas jaunajiem talantiem rodas tieši mākslas skolās. "Mani ieinteresēja maniem audzēkņiem, maniem bērniem likt ieraudzīt, parādīt ceļu, kādas ir tās iespējas tālāk studēt un mācīties," sacīja J.Simsona Madonas mākslas skolas direktore Kristīne Šulca.
              
Par to, ka mākslas skolās iegūto izglītību var turpināt vismaz desmit profesionālās mākslas un dizaina izglītības iestādēs, dizaina dienas apmeklētāji varēja pārliecināties plaši pārstāvētā mācību iestāžu stendu klāstā. Radošums, kas ir pamatā mākslas un dizaina studijām, aicina jauniešus būt vispusīgiem, raudzīties ārpus rāmjiem un ierastām formulām.

"Pamatkompetences, kas bērniem ir vajadzīgas jau šodien un vēl jo vairāk būs vajadzīgas nāktonē, ir patiesībā dizainera kompetences. Tās ir empātija, radošās domāšanas metodes, problēmu risināšanas radošas metodes, skatīšanās ārpus labi zināmajām formulām," norāda Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aija Freimane.

Dizaina dienas ietvaros rīkotā modes skate pulcēja tik daudz skatītāju, ka kultūras nama zāle kļuva par šauru. Skatītāji dzīvoja līdzi kā dalībnieku pirmajiem soļiem publikas un žūrijas priekšā, tā arī profesionāli izstrādātām tērpu kolekcijām. Taču neatkarīgi no pieredzes dalībnieki uznācienam gatavojās ļoti atbildīgi. "Patiesībā tas ir tik ļoti haotiski šobrīd, jāpaspēj visu izdarīt! Mēs tērpus saskaņojam ar grimu, tās krāsas un visu, cenšamies tēlu veidot," saka topošā grima māksliniece Arita Raubiška.

"Mans tēls bija Merilins Mensons. Kā mēs zinām, viņš ir tāds melnais, viņš metālu dzied, un es taisīju šīs bikses - man ir skeletu apdruka," piebilst modes skates dalībniece Paula Smeltere.

Pirmo pieredzi ceļā uz lielo mākslas un dizaina pasauli skolu jaunieši Latvijā var gūt pusotra simta mākslas skolās.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti