Dienas ziņas

Ugunsdzēsējiem – Baltijā vienīgais dūmu un gāzu konteiners

Dienas ziņas

Apspriešanai nodod jauno pamatizglītības standartu

Liepājā pabeidz pieminekli Kārlim Zālem

Liepājā uzstādīts piemineklis izcilajam tēlniekam Kārlim Zālem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājā šodien uzstādīts piemineklis izcilajam tēlniekam Kārlim Zālem. Pieminekļa izveidei liepājnieki saziedoja naudu jau 1989. gadā, taču valstī sākās pārmaiņu laiki, un toreizējai pilsētas vadībai piemineklis vairs nebija prioritāte. Par godu Latvijas valsts simtgadei un tēlnieka 130 gadu jubilejai piemineklis beidzot – pēc nepilniem 30 gadiem, ir viņa jaunības pilsētā – Liepājā.

1989.gadā saistībā ar ievērojamā tēlnieka Kārļa Zāles 100. jubileju Liepājas pilsēta izsludināja viņam veltīta pieminekļa projektu konkursu, kurā uzvarēja tēlnieka Bruno Strautiņa un arhitekta Edgara Krūmiņa piedāvājums. Par pilsētas vadības dotiem un pašu liepājnieku saziedotiem līdzekļiem tolaik Rīgā paguva izveidot tikai iecerētā pieminekļa galvu.

“Sākās neatkarības notikumi, mainījās valūtas. Daļu postamenta pasūtīju Ļeņingradā, bet tad slēdza robežas,” pastāstīja Bruno Strautiņš.

Granītā kaltā galva 29 gadus glabājās Rīgā, mākslinieku savienības darbnīcās, un pieminekļa autors laiku pa laikam Liepājas domes vadībai apjautājās, vai iesākto projektu nevajadzētu pabeigt, taču pilsētai līdz šim tā arī neesot izdevies atrast trūkstošos līdzekļus – nepilnus 14 tūkstošus latu un vēlāk aptuveni šādu pašu summu eiro valūtā. Tikai tagad tas beidzot izdarīts, un darbs pilnībā pabeigts.

“Es gribēju parādīt Zāles būtību. Nevis mazu figūriņu, bet Zāle kā monumentālists, kurš strādāja ar lielām, slīpām plaknēm,”

pieminekļa ieceri raksturoja Strautiņš.

 “Atmiņas par Zāli, par viņa diženumu, par Brāļu kapiem, par Brīvības pieminekli un citiem pieminekļiem paliks tautas atmiņā mūžīgi. Tā ir tautas asinsrite. Tagad varēsim izbaudīt cēlumu, ko mums dod šis piemineklis,” prieku par pieminekļa uzstādīšanu pauda arī rakstnieks Andrejs Migla, kurš ir autors Kārlim Zālem veltītajai grāmatai “Trīs zvaigznes”.

Tiesa gan, pieminekli pagaidām var aplūkot nevis tam sākotnēji paredzētajā vietā – Kārļa Zāles laukumā blakus Tramvaja tiltam, bet gan Liepājas muzeja dārzā, jo laukums jau ilgus gadus gaida rekonstrukciju un šobrīd vizuāli nav piemērots pieminekļa uzstādīšanai. Kā skaidroja Liepājas Komunālās pārvaldes pārstāvis Aigars Štāls, vēl jānostiprina krastmala, jāizveido kāpnes, tāpat nepieciešams laukumu labiekārtot. Līdzekļi šiem darbiem gan diemžēl vēl neesot atrasti.

Tuvāko gadu laikā Liepājas dome gan cer laukumu rekonstruēt, piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus, un tad Kārlim Zālem veltītā pieminekļa ilgās tapšanas un uzstādīšanas iecerētajā vietā stāsts beidzot noslēgtos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti