Liepājā sāk Svētās Trīsvienības katedrāles fasādes apjomīgo restaurāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājā sākušies apjomīgie Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles fasādes rekonstrukcijas darbi. Katedrāles atjaunošana sāksies ar torņa restaurāciju, mainīs logus un restaurēs smilšakmens detaļas. Būvdarbus veic uzņēmums SIA „UPTK”, piesaistot pieredzējušus restauratorus gan no Latvijas, gan ārvalstīm. Apjomīgo un izaicinājumiem pilno katedrāles atjaunošanu paredzēt pabeigt divu gadu laikā.

Liepājā sāk Svētās Trīsvienības katedrāles fasādes apjomīgo restaurāciju
00:00 / 03:55
Lejuplādēt

Par Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles fasādes un torņa atjaunošanu liecina tur izvietotie ierobežojumi un stalažas pie dievnama sienām. Tur jau labi redzami pirmie darbi, kas uzsākti katedrāles restaurācijas ietvaros.

“Ar prieku varam teikt, ka darbi ir sākušies: katedrāles fasādes atjaunošana, torņa atjaunošana, logu un durvju restaurācija, kā arī smilšakmens detaļu un skulptūru restaurācijas. Paņemtas apmetuma, akmeņu analīzes, tiek veikta izpēte. Un ir veikts pirmais posms – demontāžas jeb kalšanas darbi, kad tiek noņemts bojātais apmetums. Esam šī darba procesā,” stāsta Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles atjaunošanas projekta vadītāja Kristīne Liepa.

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāle
Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāle

Fasāde iegūs arī pavisam citu krāsojumu. Līdz šim liepājnieki un pilsētas viesi bija pieraduši pie dievnama pelēcīgajām toņkārtām. “Būs dzeltenīgi smilšu krāsā ar gaišākas krāsas smilšakmens detaļām. Tiek saglabāti visi ārējie metāla logi, kas ir vērtīgi un unikāli Latvijas mērogā. Tie logu rāmji šajā projektā tiek restaurēti,” stāsta Liepa.

SIA „UPTK” projektu vadītājs Mārtiņš Lilienfelds atklāj, ka šobrīd baznīcai tiek izstrādāta restaurācijas metode. Projekta laikā būs zināmi izaicinājumi. “Kad pienāc, atver un apskaties, tad zini, kas tur ir. Ir pieņēmumi, pieredze, kas tur varētu būt. Tā arī šeit ir daži pārsteigumi,” saka Lilienfelds.

Projekta ietvaros Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles atjaunošanā plānots investēt vienu miljonu eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma un 176 tūkstošus eiro pašu spēkiem savāktos līdzekļus jeb ziedojumus.

Draudzes mācītājs Pēteris Kalks uzsver, ka līdz šim veikti mazāk redzamie darbi - pamatu stiprināšana, ērģeļu atjaunošana un daudzi citi. Tagad dievnams iegūs pavisam citas aprises.

Restaurācijas laikā var rasties virkne neparedzētu izdevumu,

jo objekta atjaunošana nebūs viegls uzdevums. Ja kāds ir gatavs iesaistīties šī projekta īstenošanā, to droši var darīt, saka mācītājs.

Restaurācijas laikā  Liepājas Svētā Trīsvienības katedrāles apmeklējums būs ierobežots, daļēji vai pilnībā tiks slēgts arī baznīcas tornis, kur varēja baudīt skatus no putnu lidojuma. Taču, neraugoties uz gaidāmajiem darbiem, dievnamā notiks dievkalpojumi un tas pārsvarā būs atvērts arī apmeklētājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti