Liepājā jauni dizaina produkti top no ražošanas pārpalikumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No nevajadzīgiem audumu un mežģīņu atgriezumiem top cepures, kleitas un rotas, no kasešu lentēm svārki un vēl citi brīnumi. Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā pašlaik apskatāma īpaša izstāde, kas tapusi starptautiska projekta ERASMUS+ ietvaros. Projektā, ar mērķi pievērsties eko dizainam, piedalās četras partnerskolas no Itālijas, Portugāles, Turcijas un Somijas. Lai vienotos kopīgam darbam eko dizaina jomā, šonedēļ dalībnieki no visām valstīm ieradušies Liepājā.

 

„Pārstrādā, atkārtoti izmanto, atgādini” („Recycle, Reuse, Remind”) - tā nodēvēts starptautiskais sadarbības projekts, kas aizsākās jau pagājušā gadā. Latvijā to īsteno Liepājas Dizaina un mākslas vidusskola, stāsta direktora vietniece izglītības darbā Ieva Leismane:

„Jauniem dizaineriem un māksliniekiem, mūsdienu cilvēkiem vajadzētu domāt ilgtspējīgi, kas nozīmē arī resursu lietderīgu izmantošanu, arī otrreizēju pārstrādi un apstrādi. Tas nenozīmē, ka tikai tagad, šī projektā kontekstā esam tam esam pievērsušies, tas darīts mācību procesā. Skolā jau ir bijusi tēma par ekoloģisko dizainu.”

Liepājnieki piedalījušies arī Rīgas Dizaina dienās, bet tagad uzņem viesus no vairākām valstīm, lai īpaši pievērstu uzmanību tieši eko dizainam. Kā sākusies šī starptautiskā sadarbība atklāj projektu vadītāja Sanda Liepa-Vjkase: ”Tas viss aizsākās ar Itālijas profesionālo skolu. Mēs to atradām nejauši. Pieteicāmies viņu projektā kā partnerskola. Šajā projektā piedalās skolas no Portugāles, Somijas, Turcijas un mēs – Liepājas Dizaina un mākslas un vidusskola .”

Ekoloģiskās tendences ienāk modes pasaulē. Kas vienam vairs nav vajadzīgs un tiek izmests ārā, to var izmantot citi. Jauna dizaina radīšanai izmantoti dažādi atgriezumi no tekstilnozares uzņēmumiem ''Lauma Fabrics'' un ''Lauma Lingerie''.

Apģērbu dizaina un skaistumkopšanas pakalpojumu izglītības programmas metodiķis Normunds Vamzis ir gandarīts, ka eksperiments izmantot dažādus audumu atgriezumus tērpu dizainā ir izdevies: „Tas ir tehnoloģiskais pārpalikums, piemēram, griežot krūštura formu, paliek pāri audums. No tā vienkārši nevar izvairīties. Ja viņi to izmet ārā, tad mēs to savācam.”

Uzņēmumu pārstāvji jau pauduši savu izbrīnu, kā šie audumu pārpalikumi iestrādāti smalkās kleitās, cepurēs un aksesuāros, turpina Ādas izstrādājumu dizaina izglītības programmas metodiķe Dzintra Budovska, stāstot par dizaina cepurēm: „Mūsu nodaļai bija uzdevums izveidot prototipu no atgriezumiem, kas nebūtu sarežģīts konstrukcijā un būtu viegli uztaisāms. Mēs esam ļoti internacionāla brigāde.”

Projekta dalībnieki šonedēļ strādās ar liepājnieku izstrādātajiem prototipiem un veidos jaunus darbus, kas būs apskatāmi noslēguma modes skatē 9. oktobrī, bet liepājnieku izstrādātie eko dizaina produkti jau izvietoti īpašā izstādē, kas pašlaik apskatāma Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā.

Projekta ietvaros top arī mājaslapa, ko apņēmusies izveidot tieši Liepājas skola. „Mājaslapā tiks ievietotas kolekcijas, kas tapušas projekta ietvaros. Tā būs lapa nākotnei, jo arī turpmāk tur liksim tērpus un aksesuārus par tēmu – otrreiz izmantojamie materiāli,” saka Sanda Liepa-Vjakse.

Projekts noslēgsies nākamā gada maijā. Iepriekš skolu audzēkņi Portugālē veidojuši dizaina produktus no korķiem. Ziemā liepājnieki viesosies Somijā, kur taps jaunas kolekcijas un otrreiz izmantojamiem materiāliem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti