Dienas ziņas

Mežaparka estrādes pārbūves pirmā kārta pusceļā

Dienas ziņas

VMD Vidzemē strādā ar novecojušu tehniku

Liepājā apskatāmi kara laika tērpi

Liepājā apskatāmi kara laika tērpi no Aleksandra Vasiļjeva privātkolekcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Modes vēsturnieka un kolekcionāra Aleksandra Vasiļjeva privātkolekcijas tērpi, kas aktuāli bijuši no 1938. līdz 1945. gadam, tagad apskatāmi izstādē par Otrā pasaules kara laika modi Liepājas muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos”. Lai spilgtāk būtu iespēja izjust tā laika gan ikdienas, gan svētku brīžu noskaņu, izstāde ir papildināta ar audio noformējumu un autentiskiem sadzīves priekšmetiem.

Izstāde ir ne tikai par modi, bet tajā apskatāmi arī eksponāti no Latvijas kara muzeja, kā arī vēsturiskas liecības no Liepājā un tās apkārtnē esošām privātkolekcijām, kas rada konkrētā laika gaisotni, palīdz izprast tā brīža situāciju, tostarp kara iespaidu uz modi. Izstādes veidotāji stāsta, ka šeit apskatāmais Otrā pasaules kara laiks nav tāds, kā ir ierasts to redzēt, jo neatkarīgi no tā brīža politiskajiem notikumiem cilvēki atzīmēja dzimšanas dienas, precējās un svinēja svētkus.

“Šajā izstādē ir ļoti daudz teatrālu un paradoksālu lietu, kas stāsta par Eiropas grūto dzīves periodu – Otro pasaules karu no 1938. līdz 1945. gadam. Kam karš, kam miesīga māte, bet mode tajā laikā tomēr joprojām dzīva,” stāsta modes vēsturnieks, kolekcionārs Aleksandrs Vasiļjevs.

 “Cilvēki dzīvoja, mīlēja un ballējās. Baudīja kultūru un vienkārši sadzīvi arī kara laikā, neskatoties uz to, ka fonā bija bumbu sprādzieni un sagrauta pilsēta, un šausmas. Mēs salikām kopā fotogrāfijas kā Liepājas izskatījās. Tad ir kolekcijas tērpi, kas lielākoties ir no Francijas, bet tas nekas. Tad ir šie te priekšmeti, kas bija tajā laikā cilvēkiem uz galda, un tad ir šis galds, kas ir kā mielasts kara laikā, kur mēs redzam lādiņus, kas ir kā kara liecība,” atklāj izstādes scenogrāfe Anna Heinrihsone.

Kara laikā radās īpašs modes stils, kurā sievietēm bija tieksme apģērbu veidot praktiskāku, vīrišķīgāku un ar militāru siluetu. Tas atspoguļoja sabiedrības kopējo noskaņojumu un atbalstu karojošajiem tuviniekiem. Tērpi bija skaisti un tapa no visām pieejamām lietām, piemēram, pāršujot kleitas, vai sašujot tās no maziem auduma fragmentiem. Arī rotaslietas tika taisītas no metāla vai armijas formastērpu sprādzēm.

“Mode ar kvadrātveida pleciem kļuva par bāzes siluetu līdz karam, bet kara laikā šis stils sasniedza augstāko virsotni un visas sievietes vēlējās izskatīties kā zaldāti svārkos ar augstiem pleciem,” skaidro Vasiļjevs.

Aleksandrs Vasiļjevs
Aleksandrs Vasiļjevs

Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas aizsākums meklējams jau 60. gados – viņa agrā bērnībā, kad, dzīvojot Maskavas centrā, nācies pieredzēt, kā no namiem mēslainē izsviež agrāk turīgo iedzīvotāju greznās drēbes un aksesuārus. Tur, līdzcilvēku nenovērtētas šīs lietas atrada Aleksandrs. Tas bija sākums tam, ko mēs mūsdienās pazīstam kā vienu no lielākajām privātajām modes kolekcijām, no kuras daļa tagad apskatāma Liepājā līdz pat 30. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti