Ārpus Rīgas

Spītējot vēsajam laikam, Latgalē liela interese par krūmu un stādu iegādi

Ārpus Rīgas

LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis par piena cenām Latvijā

Liepājas vēsturisko ēku saglabāšanas atbalstam šogad pieteikušies 33 pretendenti

Liepājā 33 pieteikumi uz atbalstu vēsturisko ēku saglabāšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šogad Liepājā vēsturisko ēku saglabāšanai atbalstu vēlas saņemt 33 pretendenti. Liepājā atbalsta mehānisms šādiem mērķiem tika izstrādāts pirms trīs gadiem. Pilsētas saistošie noteikumi paredz, ka atbalstu var saņemt māju īpašnieki gan dokumentācijas sagatavošanai, gan dažādu detaļu atjaunošanai. Pašlaik notiek pretendentu izvērtēšana.

Friča Brīvzemnieka ielas nams, kurā šobrīd darbojas ''Mākslas lāde'', ir arī mājvieta Eltermaņu ģimenei. Uz senā koka interjera fona izliktas rotas, ādas dizaina somas un citas lietas. Māju ģimene iegādājusies ap 2000. gadu. No tā laika, ar lielu pietāti pret senajām vērtībām, sākta ēkas atjaunošana. Mājai ir sena vēsture, stāsta mājas saimniece Liene Eltermane:

„Mums sākumā bija informācija, ka ēka kartē atradusies pirms 200 gadiem, taču Juris Zviedrāns, izpētot pamatīgāk, secinājis, ka mājas sākuma daļa ir pat 350 gadus veca. Te tiek darīts viss, lai maksimāli saglabātu šo vēsturisko mantojumu, kas nonācis mūsu rīcībā.”

Lai sakārtotu savu seno īpašumu, nu jau trešo reizi Eltermaņu ģimene pretendē arī uz pašvaldības atbalstu. Līdz šim jau veikta arhitektoniskā izpēte un projektēšana restaurācijas darbiem. Tagad paredzēts restaurēt mājas ziemeļu gala sienas.

„Cik mēs esam spējuši, tik esam darījuši, tagad ķersimies klāt sienām. Viena daļa pilna ar smiltīm, grīdas sapuvušas, būs daudz ko darīt. Šis atbalsts nav tikai materiāls, bet arī garīgs, jo tiek atbalstīta mūsu doma, ka mēs vēlamies saglabāt vēsturisko,” saka Liene Eltermane.

Mākslinieces sapnis ir izveidot šajā senajā ēkā mākslinieku darbnīcu.

Kopumā Liepājas vēsturiskajā centrā ir aptuveni 300 ēkas, kas atbilst saistošajiem noteikumiem un var pretendentē uz atbalstu. Liepājas pilsētas būvvaldes pārstāvis Aigars Štāls skaidro, kādas ir iespējas:

„Dokumentācijas sagatavošanai līdzfinansējums ir 75 procenti no kopējām izmaksām, bet ne vairāk kā līdz 2000 eiro; būvdarbiem 75 procenti, bet ne vairāk kā 20 000 eiro; savukārt atsevišķu detaļu, piemēram, vēsturisko logu, durvju u.c. elementu atjaunošanai – 50 procenti no kopējām izmaksām, bet ne vairāk kā 2000 eiro.”

Pakāpeniski pašvaldība atvēl lielākus līdzekļus ēku restaurācijai pilsētā, uzsver Aigars Štāls. Šogad budžetā šim mērķim paredzēti 100 tūkstoši eiro. Arī māju saimnieki kļuvuši aktīvāki.

„Pagājušā gadā četros objektos notika jau reāli restaurācijas darbi ar pašvaldības līdzfinansējumu. Viens no būtiskākajiem piemēriem ir Krišjāņa Valdemāra iela 11 nams, kur 14 tūkstošus eiro liels bija pašvaldības atbalsts,” par paveiktajiem darbiem, kas pilsētā jau redzami, stāsta būvvaldes pārstāvis.

Tāpat tika atjaunotas seno ēku detaļas – ārdurvis, lieveņi un citas detaļas.

Šogad 19 projektu iesniedzēji pretendē uz vēsturiskās ēkas saglabāšanas būvdarbu līdzfinansēšanu, pārējie 14 pieteikumi ir sagatavoti, lai saņemtu atbalstu būvprojektu izstrādei un dokumentācijas sakārtošanai pirms būvdarbu sākšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti