Panorāma

Bez Covid-19 testa ar antivielām sertifikātu nepiešķir

Panorāma

Latvijā pieaug bažas par Covid-19 Indijas paveidu

Latvija piedalās Londonas Dizaina biennālē

Latvijas ekspozīcija atkārtoti izpelnās ievērību Londonas Dizaina biennālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Londonā risinās Dizaina biennāle, kur ar savu stendu jau otro reizi piedalās arī Latvija. Pirmajā reizē mājās tika atvesta zelta medaļa par labāko ekspozīcijas dizainu, un arī šogad Latvijas mākslinieku darbs bez ievērības nav palicis. 

Londonas  „Somerset House” savulaik bija britu nodokļu inspekcijas mājvieta, bet nu tur ir dizaina centrs, kur notiek arī starptautiskā Dizaina biennāle.

Latvijas stends veidots kā interaktīvs piemineklis Latvijas mūsdienu literatūrai, aicinot apmeklētājus dalīties kādā noslēpumā vai uzdot jautājumus, kā atbildi saņemot vienu no 34 latviešu rakstnieku citātiem. Turpat ir improvizēts „Dainu skapis”, kas ļauj iepazīties ar šo autoru grāmatām angļu valodā, bet

lielākais pārsteigums apmeklētājus gaida otrā pusē, ieraugot, ka teikto uzklausa un citātus izvēlas dzīvs cilvēks, nevis dators.

"Citi cilvēki netic, ka tas cilvēks, kas sēž iekšā, ir īsts," pastāstīja brīvprātīgā Latvijas stenda darbiniece Adrija Zaķe. "Viņi domā, ka tas ir kaut kāds sava veida robots. Līdz ar to tu jūti, ka tevi ļoti ilgi vēro. Tad tu ievelc elpu un viņi saprot, ka tu īstenībā esi dzīvs cilvēks."

Bija plānots, ka stendā darbosies rakstnieki, taču pandēmijas dēļ nebija iespējams ierasties, tādēļ literātus veiksmīgi aizstāja Londonā dzīvojošs 21 Latvijas pilsonis.

"Es te jūtos kā tāds priesteris baznīcā, jo cilvēki uzdod eksistenciālas dabas jautājumus, pilnīgi nopietnus," teica brīvprātīgā Latvijas stenda darbiniece Inese Kuplā. "Vai man palikt Londonā, vai man braukt mājās; esmu iemīlējies, vai man pateikt mātei? Man šodien uzdeva jautājumu „es jūtos ieslodzīta savā mātes lomā un netieku no tās ārā”. Diezgan traks jautājums!"

Stenda apmeklētāji par oriģinālo risinājumu ir sajūsmā.

"Cilvēku mijiedarbība, runa... nekad neesmu redzējusi, ka tas būtu interpretēts šādā veidā," gandarījumu pauda izstādes apmeklētāja Eleonora. "Tas bija fascinējoši! Nedaudz šaubījos, pirms iesaistījos, taču mēs visi esam tikai cilvēki, tur nav, no kā baidīties."

Savukārt režisore Džemma saskata, ka ir ļoti neparasti redzēt, kā mūsu teiktais var mijiedarboties ar kādu, kurš ir vairāk introverts un redzēt, kāds būs iznākums. "Un iespēja atvērt dvēseli otram, tas ir brīnišķīgi," viņa piebilda.

Žurnālistes Emma un Megana sprieda, ka laikam balsos par Latvijas stendu kā savu mīļāko šajā izstādē. "Un Dainu skapis ir tik brīnišķīgs, mēs nezinām neko par šiem cilvēkiem, tas ir pasniegts tik brīnišķīgi. Mēs noteikti centīsimies uzzināt vairāk," viņas pauda. "Nē, nezinājām neko par Latviju. Izstāde mums ir atvērusi acis. Redzot šīs grāmatas un brīnišķīgo mākslu, sākam domāt, varbūt mums vajadzētu aizbraukt uz Latviju un uzzināt vairāk."

Tie, kuri atrodas Londonā, vēl var paspēt apmeklēt Dizaina biennāli līdz svētdienas vakaram.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti