Latvijas dizains pavasarim - Ievas Zībārtes top 5

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Intervijā raidījumam "Momentuzņēmums" arhitektūras kritiķe Ieva Zībārte mudina domāt ilgstpējīgi: "Labs dizains mums palīdz labāk dzīvot. Tā ir dzīves kvalitāte. Jo labāks dizains, renovācijas skolā, jo mazāk bērniem sāpēs galva, labāk mācīsies, labāk koncentrēsies darbam."  Pavasarim Ieva rekomendē piecus proaktīvus zīmolus, kas nav tikai produkts vai pakalpojums, bet kas sevī ietver ko vairāk - vēstījumu, rūpes par cilvēka garu un ķermeni.

Arhiektūras kritiķe un izdevēja Ieva Zībārte atzīst - ja viņai būtu jānosauc Latvijā radīti dizaina produkti, kas viņai patīk un interesē, šobrīd varētu izveidot jau savu top 100! Iestājoties pavasarim, ļoti svarīgi vingrināt garu un ķermeni, tādēļ veselīgs Ievas izvēlēts dizaina zīmolu top 5.

Rihards Funts un viņa trenažieri

Rihards Funts no klasiska produktu dizainera kļuvis par aktīvu sabiedrības veselības aizstāvi. Viņa radītie pie sienas novetojamie vingrošanas trenažieri ir brīnišķīgs dizaina iniciatīvas projekts. Pievilcīgs gan izskata ziņā, gan funkcionalitātes izpildījumā.

"Lokal Boards" un stilīga sērfošana pa asfaltu

Patīk izcelt jaunos dizaina entuziastus, kuri tikko parādījušies pie apvāršņa. Tādi noteikti ir puiši no zīmola "Lokal Boards". Trīs radoši domubiedri ar ambīcijām bagātināt Latvijas ielu kultūru izgatavo longbordus. Man viņi ir interesanti, jo viņi gan popularizē aktīvu dzīvesveidu, gan rada jaunu produktu, strādājot pilsētā. Ir labi, ka pilsētas centros ir mazas ražotnes, mazas darbnīcas. Viņi rada produktu no vietējā Latvijas materiāla - saplākšņa.

"Madara" un Latvijas pļavas lokālpatriotisms kosmētikā

Zīmols "Madara" radies no tās izveidotāju kaislības pret veselīgu dzīvesveidu. Ir ļoti daudz ziepju un sveču vārītāju virtuvē, taču, ja no tās pašas sajūtas, no tās pašas dabīgo produktu maisīšanas var uztaisīt pasaules klases zīmolu, tas patiešām ir sasniegums!

Ērenpreisa divritenis un tā vēsturiskā pēctecība

Ērenpreisu vienmēr esmu zinājusi, jo vectēvam bēniņos stāvēja vecs, pilnīgi sarūsējis "Ērenpreiss", bet tas nekas, jo tā dizainu novērtēju jau toreiz. Mantojis vecvectēva brāļa uzvārdu, ar divriteņiem kopš bērnības aizrāvies Toms Ērenpreiss, kurš 2005.gadā sāka veidot Ērenpreisa velosipēdu restaurācijas darbnīcu. Tagad "Ērenpreiss" atdzimis un ar atzīstamiem rezultātiem tiek pārdots visā pasaulē.

Zaiga Gaile un viņas darbi

No arhitektūras zīmoliem gribu pieminēt Zaigu Gaili, kura savā arhitektūrā ir aizstāvējusi pārliecību, ka arhitektūrai jābūt labai, ka tā nedrīkst padarīt cilvēku slimu. Arhitektūrai jāsniedz gan fiziskais, gan emocionālais komforts. Mēs redzam, cik viņas radītie objekti ir dzīvotspējīgi, tie morāli nenoveco. Gan deviņdesmito gadu sākumā atjaunot sāktais Berga bazārs, gan Zaigas Gailes pēdējie darbi Ķīpsalā un Rīgas centrā.

Ieva Zībārte ir arhitektūras, pilsētvides un dizaina kritiķe, izdevēja un izstāžu kuratore. Vadījusi radošo industriju pētījumus. Nacionālās arhitektūras padomes locekle.

Par veselīgu pilsētvidi, modernu dizainu un arhitektūru, radošajiem kvartāliem Rīgā un Liepājā "Momentuzņēmums"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti