Kultūras ziņas

Dizaina "Domāšanas darbnīcas"

Kultūras ziņas

Muzikāli eksperimenti "Skaņu mežā 2015"

Ar ko pārsteidz Latvijas dizaineri?

Latvijas dizaineri pulcējas gada izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ko jaunu radījuši Latvijas dizaineri, cik radošs ir viņu fantāzijas lidojums, cik praktiskas, estētiskas vai inovatīvas ir viņu radītās lietas un idejas - to trīs dienas iespējams novērtēt konkursa darbu "Gada balva dizainā 2015" skatē Ķīpsalā, kas notiek starptautiskās dizaina izstādes "Dizaina sala" laikā.

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) absolventes Ievas Pastares ideja radīt krāsainus krītiņus no māla to īstajā izmērā ir viens no šī gada unikālajiem jaunā dizaina piemēriem, kas gaida konkursa "Gada balva dizainā 2015" žūrijas vērtējumu un kuru jau pavada veiksmes stāsts.

"Ar katru formu var veidot dažādas veida līnijas. Galvenā krītiņa ideja ir izziņa caur formu, labi piemērots vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem, kuriem nepieciešams izzināt krāsas. Katrs auglis, dārzenis vai oga ir naturālajā izmērā. Var zīmēt gan uz galda, gan grīdas, gan sienas. To varēs nopirkt tuvāko mēnešu laikā," stāsta "Gada balva dizainā 2015" dalībniece, LMA absolvente Ieva Pastare.

Dizains mūsdienās ir jaunas attieksmes veidotājs pret apkārtējo pasauli, pret lietu un kultūrvides vērtībām. Dizains ir arī inovatīvas domāšanas veids, kas veicina izaugsmi, rada pievienoto vērtību, uzlabo saimniecisko darbību un tautsaimniecības ekosistēmu kopumā.

"Zvaigžņu sega ir interaktīva sega bērniem, kura sāk spīdēt diennakts tumšajās stundās ar mobilās lietotnes starpniecību. Tā ir mijiedarbība starp bērnu, vecākiem, segu, mobilo lietotni, kurā ietverti desmit dažādi zvaigznāji ar dzīvnieku nosaukumiem," par savu darbu stāsta "Gada balva dizainā 2015" dalībniece, LMA maģistrantūras studente Ieva Petkune.

"Piedalos ar diviem darbiem. Galds "Time" - vēlējos iemiesot funkcionalitati un ideju par laika nozīmīgumu. Forma no smilšu pulksteņa, masīvkoka daļa - laiks, kas iztecējis un palicis," savu darbu izrāda "Gada balva dizainā 2015" dalībnieks Miks Pētersons.

Rūpnieciskais dizains, Modes aksesuāru un tekstila dizains, Grafiskais un foto dizains, Interjera un vides dizains - tās ir sešas konkursa pamatkategorijas, kurās pieteiktie darbi konkursā "Gada balva dizainā 2015" apliecina to konkurētspēju un gatavību ražošanai, pārdošanai un lietošanai.

"Ērenpreisu uzaicinājām parādīt, kā veselas industrijas pārstāvji sadarbībā ar dizaineriem rada dažādus aksesuārus, lietas, kas nepieciešamas šai industrijai. Tas ar mērķi, lai cilvēkos radītu izpratni, ka konkrēta industrija var apaugst ar vēl daudzām citām lietām un radīt jaunus produktus," norāda Miks Pētersons.

Viens no iepriekšejās dizaina izstādes uzvarētājiem saņēma balvā iespēju šogad piedalīties ar savu stendu. "Esmu grafiskais dizainers, ieguvu balvu par smagajiem galda piederumiem, lai palēninātu ēšanas laiku. Šis ir mans prāts, idejas, kas rodas. Klienti pasūta logo, mājaslapas, un manā stendā tas viss īstenojas," norāda grafiskais dizainers, "Gada balva dizainā 2014" uzvarētājs Nauris Cinovics.

"Par dizainu domājot, pats būtiskākais - pasaule iet uz priekšu, dizains kļūst par  neatņemamu sastāvdaļu jebkurā tradicionālajā nozarē. Salīdzinājumam - kā mašīnai riteņi, ja to nav," pauž Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētājs Andrejs Broks.

Gada balvas dizainā uzvarētāju paziņošana notiks sestdienas, 3.oktobra, vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti