«Latvijas Dizaina gada balvu 2019» iegūst kampaņa #esesmuintroverts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

4. aprīlī īpašā apbalvošanas ceremonijā Rīgas Latviešu biedrības namā tika noskaidroti nacionālas nozīmes apbalvojuma “Latvijas Dizaina gada balva 2019” ieguvēji – pirmo vietu izcīnījusi kampaņa #esesmuintroverts (autors: Platforma "Latvijas literatūra"), otro – mobilā lietotne “Derec” (autors: “CUBE Systems”), savukārt trešo vietu pastāvīgā ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs” (autori: Krista un Reinis Dzudzilo), informēja balvas rīkotāji. Galvenās balvas ieguvējs no Kultūras ministrijas saņems finansiālu atbalstu 2000 eiro vērtībā Latvijas dizaina starptautiskajam mārketingam.

Balvas galvenā partnera – IT uzņēmuma “Accenture” specbalvu “Labākais digitālais dizains 2019” saņēma mobilā lietotne “Asya” pārdomātām sarunām (autors: “Graftik”), savukārt atzinības informācijas vietne "Sieviete un Darbs" (autores: Vineta Kreigere un Rūta Jumīte, Maģistra darba vadītāja prof. Barbara Ābele), mobilā lietotne “Derec” autors: “CUBE Systems”) un mobilā lietotne “Jordānijas Banka” (autors: “UX Design Agency”).

''Latvijas Dizaina gada balvas 2019'' žūrijas priekšsēdētājs, Viktorijas un Alberta muzeja (Victoria and Albert Museum) Dizaina, arhitektūras un digitālās mākslas nodaļas vadītājs, kā arī 2018. gada Londonas dizaina biennāles radošais direktors Kristofers Tērners (Cristopher Turner) raksturo uzvarētāju: “#esesmuintroverts kampaņa izmanto konceptuālu dizaina domāšanu, lai apgrieztu nacionālu stereotipu kājām gaisā un uzsvērtu tā pozitīvās iezīmes. Kampaņas pamatā ir dizains, kas vērsts uz sociālo iesaisti - tas palīdz veidot kopienas un veicina lasīšanu, piesaistot interesentu uzmanību ar dažādu stratēģisko dizaina rīku palīdzību, tostarp digitālo, grafisko, produkta dizainu, kā arī modi. Kampaņa sasniedz savus mērķus ar humoru un asprātību, kā arī uzkavējas cilvēku atmiņās. Tā parāda nācijas psihi sirsnīgi apburošā veidā ar bagātīgu satura klāstu. Mēs ceram, ka kampaņa turpinās iesākto.”

Latvijas Dizaina gada balvas 2019 ieguvēji

  • Kampaņa #esesmuintroverts

Autors: Platforma "Latvijas literatūra". Komanda: Una Rozenbauma (radošā direktore, koncepcija), Anete Konste (teksti), Reinis Pētersons (ilustrācijas), Aija Baumane (dizains), Toms Harjo (foto). Klients: Platforma "Latvijas literatūra".

  • Mobilā lietotne “Derec”

Autors: ''CUBE Systems''. Klients: ''CUBE Systems''. “Riga TechGirls” sociālais un pakalpojuma dizains. Autors: ''Riga TechGirls''.

Komanda: Laurel Freyja, Alīna Karpeļceva, Elīna Sundukova (dibinātājas), Anna Andersone (valde, CEO, partnerības, pasākumi, radošās darbnīcas), Alise Dīrika (valde, meetups), Marina Petrakova (radošās darbnīcas), Evita Lune (blogs), Inta Bušinska (fotografēšana, meetups), Elīna Kresa (radošās darbnīcas, PR), Irīna Gaņeviča (identitāte, radošās darbnīcas), Katrīna Kizenbaha (radošās darbnīcas), Dinesh Chowdary Vajja (radošās darbnīcas). Klients: Biedrība “Riga TechGirls”.

  • Pastāvīgā ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs”

Autors: Krista & Reinis Dzudzilo. Komanda: Elīna Kalniņa (saturs, teksts, projekta vadība), Inese Dreimane (vēstures konsultante), Juris Beņķis, Ojārs Rozītis, Matthias Knoll, Žanna Ezīte (tekstu tulkotāji), Miķelis Šķēle/SIA IMD (galdniecības darbu vadītājs), Ģirts Kalniņš/SIA IMD (uzbūves darbu vadītājs), Anrijs Krenbergs (audioierakstu vadība), Jānis Kollis un Jānis Caune (programmētāji). Klients: Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrība.

“Viedām tehnoloģijām ir nepieciešams ne tikai viedāks domāšanas veids, bet arī viedāks dizains. Mani īpaši priecē, ka šogad 12,21% darbi bija iesniegti digitālā dizaina jomā. Izskatot iesniegtos darbus, uzņēmums vērtēja digitālo dizainu un tehnoloģiju spēju palīdzēt cilvēkiem kļūt produktīvākiem un zinošākiem. Šogad “Accenture” balvu pasniedz lietotnei “Asya”, kas palīdz uzlabot savstarpējo komunikāciju. Digitālais dizains ir funkcionāls, kas piesaista uzmanību, bet vienlaikus nav uzmācīgs un ietver ērtu un saprotamu lietojamību, kas ir labs piemērs citiem uzņēmumiem. Arī šā gada “Accenture Technology” pētījumā (Post-digital era) galvenā uzmanība ir pievērsta cilvēku savstarpējās komunikācijas uzlabošanai,” skaidro “Accenture” vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

Ar pārējiem "Latvijas Dizaina gada balvas 2019" finālistu darbiem var iepazīties šeit

“Latvijas Dizaina gada balvas 2019” starptautiskajā žūrijā strādāja seši dizaina nozares eksperti: Viktorijas un Alberta muzeja (Victoria and Albert Museum) Dizaina, arhitektūras un digitālās mākslas nodaļas vadītājs, kā arī 2018. gada Londonas dizaina biennāles radošais direktors Kristofers Tērners (Cristopher Turner, Londona, Lielbritānija), dizainere un zīmola “TALENTED” līdzīpašniece Indra Komarova (Rīga, Latvija), starpdisciplināras dizaina studijas "Dotdash" direktore ar vairāk nekā trīsdesmit gadu pieredzi dizainā Despina Makris (Despina Macris, Brisbona, Austrālija), LDGB pirmā gada uzvarētāju, uzņēmuma “Infogram” vadošais produktu dizainers Jānis Godiņš (Rīga, Latvija), dizaina biroja "Fjord" un "Accenture Interactive” Helsinku biroja dizaina nodaļas vadītājs un radošais direktors Daniels Bošs (Daniel Bosch, Helsinki, Somija) un ''Londonas Dizaina biennāles 2018'' uzvarētājs, dizainers Artūrs Analts (Rīga, Latvija).

Latvijas Dizaina gada balva ir ikgadējs, nacionālas nozīmes apbalvojums dizainā, kura mērķis ir apzināt un popularizēt Latvijas dizaineru labākos sniegumus un veicināt nozares augstvērtīgu attīstību. Latvijas Dizaina gada balvas iniciators ir Latvijas Kultūras ministrija, organizē dizaina birojs H2E sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju.  Balvas lielais partneris ir viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā un pasaulē Accenture. Latvijas Dizaina gada balvas atbalstītāji: Live Riga, Origo, Magnum NT, SkyNet, Neiburgs, Picture Agency, JCDecaux, Antalis, Arctic Paper, Valmiermuiža, Kalve Coffee Roastery, Image House, Trentini, Nīderlandes vēstniecība. Informatīvie atbalstītāji: Žurnāls Deko, LSM, IR, Fold, Pastaiga, būvlaukums.lv, Arterritory.com.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti