Kultūras rondo

Lielā mūzikas balva: kategorija "Gada mūziķis"

Kultūras rondo

Lielā mūzikas balva: Kategorija “Par izcilu sniegumu gada garumā”

Dizains šobrīd ir viss. Svarīgi domāt ārpus tendencēm

Latvijas Dizaina gada balvai iesniegti gandrīz 130 darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Dizaina gada balvai šogad iesniegti gandrīz 130 darbi, taču finālam tiks izvirzīti vien 20 labākie. Tos vēl līdz 11. aprīlim vērtēs žūrija. 

„Tas ir labs rādītājs. Cilvēki nav nobijušies. Kādas būs tendences, to redzēsim, kad žūrija būs nobalsojusi par 20 finālistiem,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" saka dizaina biroja "H2E" radošais direktors, Latvijas mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas vadītājs, Latvijas Dizaina gada balvas organizators Holgers Elers.

"Latvijas Dizaina gada balvai 2018" iesniegtos darbus izvērtēs industrijas profesionāļu komanda septiņu ekspertu sastāvā. "Žūrija ir starptautiska, jo mums ir svarīgs starptautiski atzītu un gudru cilvēku viedoklis," atzīst Elers.

Žūrijā darbojas ilggadējais "G-Star RAW" radošais direktors un dizainers, stratēģiju dizaina un interjera dizaina eksperts Pīters Kūls (Pieter Kool), pasaulē vadošās muzeju ekspozīcijas dizaina aģentūras "Ralph Appelbaum Associates" (RAA) Berlīnes biroja direktors, izstāžu dizaina un muzeju plānošanas eksperts Timotijs V. Ventimiglija (Timothy W. Ventimiglia), arhitekte, žurnāliste, grāmatu autore un izstāžu kuratore Ieva Zībārte, zīmola "Madara Cosmetics" līdzdibinātāja, Latvijā pazīstamu zīmolu identitātes autore, grafikas dizainere un pasniedzēja Liene Drāzniece, mākslas kurators un teorētiķis, labdarības fonda "ABLV Charitable Foundation" mākslas programmu vadītājs Kaspars Vanags, „Accenture Latvia”  Digitālo pakalpojumu dizaina nodaļas vadītājs Kaspars Auzarējs-Auzers, kā arī starptautisku atzinību guvušais, Amsterdamā dzīvojošais produktu, grafikas un interjera dizainers no Latvijas Germans Ermičs.

Savukārt profesionāļi aicina arī uz sarunām par dizainu un tā nākotni. Jau 1. martā notiks diskusija “Neseko tendencēm. Radi tās!”.

„Kad dzima ideja runāt par to, ka nevajadzētu sekot tendencēm, bet radīt tās pašiem, tā ir daudzu gadu pieredze, redzot, kas notiek pasaulē, ko dara mūsu dizaineri. Jūtot mūsu dizaineru milzīgo potenciālu, bet arī viņu domāšanu rāmī. Jautājums: Kas šobrīd ir modē, kādas ir tendences, jau ir rāmis,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" norāda interjera dizaina galerijas “Trentini” dibinātājs Mareks Nemme.

„Tendences būs tādas, kādas tās radīs, ja vien tās cilvēki pieņems un uzskatīs par labu esam,” saka Nemme.

„Dizains šobrīd ir instruments, kā risināt visai sabiedrībai svarīgas problēmas. Tas skar plašu cilvēku darbības lauku – izglītība, medicīna. Dizainers šobrīd ar savām zināšanām un instrumentiem, kas ir viņa rīcībā, ar tehnoloģijām un arī ar amatnieciskām zināšanām, kas vēl nav izplēnējušas, var nākt talkā ar jauniem risinājumiem un padarīt mums dzīvi pieejamāku un saprotamāku. Palīdzēt iemācīties savstarpēji komunicēt un aiznest to ziņu, ko vēlamies pateikt, saprotami un skaidri,” dizaina lomu mūsdienās raksturo Elers.

„Visa cilvēce ir balstīta uz progresu, kam pamatā ir vēlme, lai būtu ērtāk un labāk. Jebkādi procesi, kas padara dzīvi ērtāku vai labāku, atrisina kādu problēmu vai dod baudījumu, tie visi ir procesi, kas rezultējas ar uzlabojumiem. Tas ir dizains,” piebilst Nemme un vēl norāda, ka mūsdienās dizains ir pilnīgi viss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti